Raziskovalci so ocenili, da bo letos po svetu za rakom zbolelo 18,1 milijona ljudi, 9,6 milijona pa jih bo bolezni podleglo, poročilo povzema francoska tiskovna agencija AFP. Število žrtev te bolezni se povečuje skladno s porastom števila prebivalcev in njihove starosti ter nezdravim življenjskim slogom.

Najnovejša napoved novih rakavih obolenj je močno presegla zadnje poročilo, ki ga je agencija objavila pred šestimi leti. Leta 2012 je namreč za rakom zbolelo 14,1 milijona ljudi, 8,2 milijona pa jih je zaradi te bolezni umrlo.

Rak dojk

(Foto: iStock)

Najbolj smrtonosna oblika raka ostaja rak pljuč (1,8 milijona smrti oz. skoraj četrtina vseh smrti zaradi raka).

Za ženske je najbolj usoden rak dojk (15 odstotkov smrti zaradi raka), sledita mu rak pljuč (13,8 odstotka vseh smrti zaradi raka) in rak debelega črevesa (9,5 odstotka vseh smrti zaradi raka).

Ali kontracepcijske tablete povzročajo raka dojk?

Za to boleznijo sicer zboli vsak peti moški in vsaka šesta ženska na svetu. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ocenjuje, da bo ta bolezen glavni vzrok smrti 21. stoletja.

Povečan poudarek na preventivi, kot so spodbujanje ljudi k fizični dejavnosti, prenehanju kajenja in zdravi prehrani, je sicer v določenih skupinah prebivalcev zmanjšal število nekaterih rakavih obolenj. Kljub temu število novih obolenj močno presega prizadevanja za omejitev te bolezni.

Direktor IARC Christopher Wild je povedal, da ugotovitve kažejo, da je potrebno pri naslavljanju porasta rakovih obolenj še veliko storiti. Poudaril je, da ima pri tem ključno vlogo preventiva.

Rak na dojkah je huda bolezen, s katero se pri nas letno sooči ogromno žensk, v času nosečnosti je teh le nekaj odstotkov. Ženska, ki je prebolela raka, lahko kasneje zanosi in doji.