Starejši starši

(Foto: iStockphoto)

1. Postavite si cilje.

Niste stari več 25 let in se temu primerno vedite. Ne primerjajte se z 10 let mlajšimi mamami in očeti, ki prekipevajo od energije in z največjim navdušenjem 'lovijo' svoje mulce. Tudi vi imate svoje prednosti, recimo otrokom lahko ponudite finančno stabilno življenje, ni vam treba skrbeti, ali jim lahko kupite nove čevlje, ker so stare prerasli. Pustite otrokom, da prosto tekajo naokrog, vi pa jih opazujte. Po svoje dirigirajte družinsko življenje, ne primerjajte se z drugimi, postavite si svoje cilje, ne imejte takšnih, kot jih ima mlajša sosedova Micka.

2. Poskrbite za svoje zdravje.

To vam govorimo z namenom. Odlična psihična in fizična kondicija vam bosta dali energijo, da boste lahko ujeli korak s svojimi malčki. Ukvarjajte se s športom, ampak ne s takšnim, ki bo pri vas izzval nejevoljo, stres, obup, počnite nekaj v okviru svojih zmožnosti. Mogoče lahko obiskujete jogo, se sprehodite po parku, počnite nekaj, kar vam ne bo povzročalo bolečine.

3. Prednost dajte kakovostnemu preživljanju prostega časa.

Veliko časa preživite v službi in na poti domov? Ne skrbite, ni pomembno, koliko ur boste skupaj z otrokom, temveč kako zabavno vama bo, ko bosta skupaj. V spominu mu bodo ostale lepe stvari, ki jih je počel z vami. Če imate na voljo le eno uro, jo preživite tako, da bo nepozabna. Po drugi strani, če nimate moči in energije, da planinarite dve uri, to pač počnite le slabo uro. Se zadihate med nogometno tekmo s sinom? Skrajšajte čas, preživet na nogometnem igrišču.

4. Spodbujajte igre, ki ne zahtevajo tekanje, skakanje, lovljenje ...

Zabava in igra ni nujno, da sta vedno povezana s tekanjem, skakanjem, lovljenjem, plesanjem, plezanjem ... Ustvarite nove spomine, ki ne vsebujejo fizičnega napora. Spomnite se na tiste družabne igre, ki ste se jih igrali, ko ste bili še vi otrok. Privlecite na dan človek ne jezi se. Lahko pa tudi ustvarjate, opazujete naravo, berete knjige ... karkoli, pri čemer se ne boste zadihali.

5. Bodite hvaležni.

Danes imate to, kar vam marsikdo zavida. Imate družino in to je nekaj najlepšega na svetu! Skupaj z otrokom cenite lepe stvari v življenju. Bodite povezani, imejte dober odnos. Tako vam bo lažje, ko bodo nastopili tisti stresni trenutki, ki jih doživijo vsi starši, ko otrok zakoraka v puberteto. Vsak dan posebej se zahvalite dejstvu, da ste mama ali oče in imate zdravega otroka. Bodite srečni, ne glede na leta!