dominvrt

Vse, česar niste vedeli o posvojitvi otroka pri nas

STARŠI
1
24.01.2018, 8:12

Kdo je pravzaprav lahko posvojitelj in kdo nikakor ne more biti? Kje se urejajo vse pravice posvojenca in posvojitelja, kdo je odgovoren za to? Koliko vlog za posvojitev letno obravnavajo pri nas?

Vse, česar niste vedeli o posvojitvi otroka pri nas

Posvojitev
Posvojitev/ FOTO: iStock

Kdo lahko posvoji otroka?

''Posvojitev je ena najboljših možnih oblik varstva otroka, ki iz kakršnihkoli razlogov ne more živeti s svojimi biološkimi starši. V posvojitev se sme dati le otrok, čigar starši so neznani, umrli, ali če so pred pristojnim organom privolili, da dajo otroka v posvojitev, in otroci staršev, ki jim je odvzeta roditeljska pravica. Vodilo centra za socialno delo, ki posvojitev izvaja v skladu z Zakonom o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, je, da s posvojitvijo sledimo predvsem otrokovim koristim,'' pojasnjuje Center za socialno delo Republike Slovenije.

Posvojitelj pač nemore biti kdorkoli, obstajajo tudi osebe, ki to ne morejo biti. To so tisti, ki so jim odvzete roditeljske pravice, ali tisti, za katere se domneva, da bi bila posvojitev na škodo posvojenca, tisti, ki ne zagotavljajo, da bodo delovali v otrokovo korist, ali tisti, ki jim je odvzeta poslovna sposobnost, so duševno prizadeti, bolni in bi bilo pri njih otrokovo življenje ogroženo.

Pogoj za posvojitev je tudi ta, da je oseba polnoletna in vsaj 18 let starejša od posvojenca. Posvojenec je lahko le mladoleten, ko dopolni 10 let mora v posvojitev privoliti tudi on.

Kdo od znanih Slovencev je posvojil otroka iz tujine?

Kje se odda vlogo za posvojitev?

Vse skupaj poteka na centru za socialno delo, kjer se preda prošnjo za posvojitev in življenjepis, sledi individualna in skupinska priprava na posvojitev. 'Individualna priprava zajema:informativni razgovor s kandidati za posvojitev, sprejem vloge za posvojitev in ostale predpisane dokumentacije, individualni razgovori s kandidati za posvojitev, kjer poleg socialne delavke sodelujeta še psihologinja in specialni pedagog, obisk na domu,'' razlagajo na CSD.  

Posvojitve pri nas

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti navaja, da je bilo aprila 2015 na centrih za socialno delo v Sloveniji oddanih 509 vlog za posvojitev.''V letošnjem letu je bilo, po podatkih iz informacijskega sistema, na centrih za socialno delo vloženih pet novih vlog za posvojitev, v letu 2014 pa je bilo na centrih za socialno delo vloženih 46 novih vlog za posvojitev.''

Posvojitev
Posvojitev/ FOTO: SURS, MNZ

Posvojitve v tujini

Leta 2014 so Američani posvojili 23.000 otrok iz drugih držav, leta 2014 pa le 6.441. Število posvojitev je upadlo tudi na Irskem (za 91 odstotkov) in v Španiji (za 85 odstotkov).

Posvojitev je iz dneva v dan manj. Po navedbah spletne strani priceonomics so se prvi znaki sprememb pojavili leta 1980, ko so nekatere države poostrile predpise glede mednarodnih posvojitev. V nekaterih državah se je pojavilo vprašanje nezakonitih posvojitev, prodaje otrok, zato so države poostrile nadzor nad mednarodnimi posvojitvami.

Čeprav mnoge bogate države menijo, da so mednarodne posvojitve pozitivne, so druge prepričane, da je odtujitev otroka od družine in domačega okolja, selitev na drugi konec sveta, prehuda zanj.

Posvojiteljski dopust pri nas

Posvojiteljski dopust lahko izkoristi en ali oba posvojitelja takoj po posvojitvi otroka. Koliko dni vam pripada, je odvisno od otrokove starosti.

150 dni lahko izkoristite, če posvojitveni otrok star od enega do štirih let. Če je otrok starejši, do 10 leta, vam pripada 120 dni.

Posvojiteljski dopust vam ne pripada, če ste že koristili porodniški dopust, očetovski dopust ali dopust za nego in varstvo posvojenega otroka. Če ste izrabili dopust za nego in varstvo otroka, ampak manj kot 150 ali 120 dni, imate pravico do razlike do posvojiteljskega dopusta.

Če posvojite otroka svojega zakonitega partnerja, nimate posvojiteljskega dopusta.

Najkasneje v treh dneh, ko začnete posvojiteljski dopust, obvestite o tem svojega šefa.

Naša zvesta bralka in njen mož sta si leta in leta srčno želela, da bi lahko vsem sorodnikom in prijateljem sporočila veselo novico - da bosta končno zibala. Poskusila sta z različnimi terapijami, a žal ni bilo uspeha. Odločila sta se, da svoje srce, toplino in dom ponudita posvojenemu dečku iz Rusije. In tako njihova ljubezen drug do drugega iz dneva v dan raste …

dojenček
dojenček/ FOTO: iStockphoto

Komentarji (1)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

RamzesII
28.01.2018, 18:51:17
+10
Kakorkoli to obrnemo traja predolgo, preveč tega ali onega, ... teorija je eno, praksa pa drugo.
Obsežen požar v Ljubljani: pet oseb poškodovanih, ...
Vsi Zidanovi razlogi za prihod Pogbaja v vrste ...
Vodičarjev 'izgubljeni' čevelj: Tudi to se zgodi
Vodičarjev 'izgubljeni' čevelj: Tudi to se zgodi
Koliko pirhov lahko zaužijemo?
Nasveti, kako preživeti praznike brez težav
To je krona, ki jo bo nosila, ko postane kraljica
Lepa Eminemova hčerka vse bolj stopa iz sence ...
8.845 evrov, če bo otrok rojen na točno določen ...
Pri 20 letih je imela ogromen dolg, danes je ena ...
Predstavljamo vam najlepše velikonočne pogrinjke
Kaj lahko pričakujete od otroka prva tri leta?