Vili Resnik

Pevcu se je decembra rodil sin Matias. (Foto: osebni arhiv)

Decembra ste četrtič postali očka. Se spomnite, kaj je bila vaša prva beseda, ko ste zagledali dojenčka?

Moram povedati, da pri porodu nisem bil prisoten, saj je šlo za carski rez. Rekel nisem nič kaj posebnega, edino ko sem videl dojenčka, se mi je zazdelo, da je zelo podoben (hčerki) Manji, ki je stara 5 let, kar sem povedal tudi partnerki Tamari.

Dečka sta s partnerko poimenovala Matijas. Kdo je imel glavno vlogo pri izbiri imena? Sta ga izbrala že pred porodom?

Res je. Izbrala ga je Tamara, jaz pa sem ga narobe napisal, tudi na Facebooku. Ime mu je Matias, brez črke j. Se opravičujem, to je bila moja napaka. Ne vem, kaj mi je bilo tisti dan, da sem narobe napisal na Facebooku, čeprav sem vedel, kako in kaj. Moram pošteno povedati, da je ime izbrala Tamara. Te stvari vedno prepustim ženskam. Tamara je ime izbrala že zelo zgodaj, razmišljala pa sva med Nikom in Matiasom.

Matias se je rodil dva meseca prezgodaj, kar vas je kot očeta zagotovo zelo prizadelo.

Matias se je rodil s carskim rezom dva meseca pred rokom. Cela situacija je bila zelo delikatna, lahko pa bi bila tudi usodna. Kot očeta me je to zagotovo zelo prizadelo, oziroma rekel bom, da sem bil v tistem dnevu zelo šokiran. Bilo je polno adrenalina, polno vsega ... bil je en tak čuden dan. Zjutraj ob devetih smo se odpravili k zdravniku in potem urgentno v Ljubljano. Cel dan smo čakali v Ljubljani, kaj se bo zgodilo, ali bo kdo končal ali bomo preživeli ... Bilo je zelo hudo.

Vili Resnik - 2

"Priznam, da me otroci znajo vrteti okoli prsta." (Foto: osebni arhiv)

Kako deček napreduje danes in kdaj ga boste lahko odpeljali domov?

Dober mesec je že v bolnišnici, saj se mu pljučka niso dovolj dobro razvila. Ne vem ... Upamo pa, da ga bomo odpeljali čim prej. Imamo za urediti še določene stvari ... Ni prijetno, ampak je neka nova izkušnja. Kot edini slovenski glasbenik sem igral 12 let za nedonošenčke in na koncu se evo, dvanajsto oziroma trinajsto leto zgodi to, da imam tudi sam nedonošenčka, kar je prav neverjetno naključje.

Kako se počutite v vlogi očeta? Bi se opisali kot ’strog očka’ ali priznate, da vas otroci znajo vrteti okoli prsta?

Neka nova izkušnja, saj kaj takega še nisem doživel in o tem, pri teh letih, razmišljam še bolj trezno. Ne, nisem strog očka in to je moja napaka. Vendar v zadnjem času pri mami spoznavam, da bo treba biti kar bolj strog oziroma tudi po riti, če bo treba. Priznam, da me otroci znajo vrteti okoli prsta. Otroci so meni vse ... Vrtijo me, ampak bo treba, kot vidim, narediti red, drugače bo šlo vse v 'malorco'.

Ste eden izmed tistih očkov, ki brez večjega problema zamenja umazano plenico in otroka pripravi na spanje. Ali tovrstna opravila raje prepustite svoji partnerki?

Ne, dejansko imam nekaj izkušenj, saj je to moj četrti otrok, delal sem v bolnišnici, kjer sem bil na praksi, in pa v jaslih, tako da imam veliko izkušenj, samo človek potem z leti postane, kaj pa vem, malo bolj len in se ti včasih ne da, tako da rečeš, daj raje ti ... bomo videli, kako se bo odvila cela situacija naprej z Matiasom. V glavnem pa mi ni problem zamenjati plenice, ga urediti, ga nahraniti. Je pa nekaj res, da je v prvih tednih po mojem mnenju najtežje in zato moraš pomagati pri vsem, saj ne more biti vse vedno le na partnerki. Tako da tukaj sploh ni debate, kdo bo kaj delal. Če le lahko, z veseljem pomagam.

Oče igra pomembno vlogo v otrokovem življenju. Kako se spominjate svojega otroštva in odnosa z očetom?

Priznam, da nisem preživel veliko časa z očetom, ko sem bil mlad, tako da težko rečem. Oče je bil zame vedno nekaj resnega, neka meja in ko je on rekel, da je tako, je tako tudi moralo biti. Nimam pa kaj dosti občutkov o tem, saj sem večinoma živel z mamo. Tudi vzgajala me je predvsem mama, tako da bi pri očetu težko kaj izpostavil.

Ste veljali za pridnega ali nagajivega otroka? Ste ušpičili kakšno neumnost, ki vam je še posebej ostala v spominu?

Nisem bil tako zelo nagajiv kot pa živahen otrok. Skakal sem po gozdu, po travnikih ... vse, samo pustite me na miru, da lahko uživam svoje življenje in zato sem imel tudi kasneje v šoli probleme. V prvem razredu so me iz narave pripeljali v Ljubljano, kar je bil zame strašen šok in se nisem znašel. V šoli se nisem mogel niti skoncentrirati in to je bil zame velik problem. Za neumnosti sem bil vedno jaz kriv, mogoče zaradi igrivosti ... Ne vem, mogoče sem kaj ušpičil, vendar nehote. Najbolj se spomnim dogodka, ko je neki učenec v osnovni šoli razbil okno in potem so me obtožili, da sem bil to jaz, zato sem moral do ravnatelja, ki me je klofnil, kar sem si zapomnil za celo življenje. To mi je najbolj ostalo v spominu. Je bila to dobra, oziroma po mojem mnenju bolj slaba izkušnja, ne vem. Vendar sem si potem sam pri sebi večkrat rekel, da ne smemo obsojati otroka, ki je malo bolj živahen in malo bolj drugačen, saj nikoli ne veš, kaj se bo z njim zgodilo.


Vili Resnik na sprehodu s hčerko

Vili je povedal, da je Matias zelo podoben svoji sestrici, petletni Manji. (Foto: osebni arhiv)


Glasba igra v vašem življenju pomembno vlogo. Si kdaj želite, da bi otroci sledili vašim stopinjam ali bi jim to odsvetovali?


Ne vem, kaj bodo delali moji otroci. Ne želim si, da bi bili glasbeniki, saj je to pretežko, včasih celo preveč umazano delo in ne, tega si ne želim. Ker ni pomembno samo to, da si dober pevec in tako naprej. Imeti moraš trdo kožo, veliko veliko negativnih stvari moraš preživeti oziroma sprejeti, ko te ljudje po nepotrebnem obsojajo, vendar to je življenje in upam, da otrokom tega ne bo treba. Raje bi videl, da bi bili ... ne vem, tudi mogoče bi lahko bil kakšen med njimi glasbenik, vendar instrumentalist s klasično glasbo. Ali pa, da bi študirali kakšno medicino, ali pa nekaj takega, da bi bili lahko bolj normalni in bi imeli prosto takrat kot vsi normalni ljudje.

Želja vsakega starša je, da bi bil njegov otrok srečen, zdrav, uspešen … Česa si želite za svoje otroke?

Kot prvo jim želim predvsem zdravja, da bi zrasli v velike in zrele osebe, ter da bi bili srečni. Glede uspeha pa bom rekel tako – uspešnost je, če si zdrav, če imaš voljo in če si srečen. Želim si le to, da bi imeli dovolj energije in da bi se zato lažje prebijali skozi življenje. Danes je tako, da če si pošten in tih, ne prideš nikamor. To pomeni, da moraš biti bolj aktiven, zato si želim, da bi znali to svojo pozitivno energijo prenesti tudi na posel in to bi bilo zame največ.

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na