Najstnik v cerkvi

(Foto: Profimedia)

Ob birmi birmanec prejme božjo milost in darove svetega duha, ob tem pa ga spremlja boter, ki ga kasneje tudi duhovno vodi. To se zgodi ob koncu osnovne šole, ko birmanca najprej čaka ustno spraševanje, nato pa obred, ki ga izvaja škof.

Boter ponavadi kupi darilo (Sveto pismo, zlato verižico, rožni venec, molitvenik), v novejših časih podari tudi denar, da si birmanec kupi darilo po svoji želji. Zraven pa je lepa gesta, če priložite še voščilnico z lepimi mislimi, verzi, primernimi za to priložnost. Starši birmanca po navadi po obredu povabijo sorodnike na svečano domače kosilo v gostilno ali domov.  

Verzi, misli, voščila

♦Ob Sveti birmi iskrene čestitke.  

♦Birma je še en korak v tvoje versko življenje, je potrditev tega, kar si in tistega, v kar verjameš. Osvojeno vero boš obdržal v svojem srcu in jo dajal naprej tako, kot je bila dana tebi.

♦Živi v skladu z darovi Svetega Duha in v tebi bo dovolj ljubezni, veselja, strpnosti za vse ljudi tega sveta.

♦Sveti Zakrament v tem mesecu si sprejel, Birmo – znamenje, ki človeka posvečuje, mu ljubezni polno življenje narekuje do Boga, ki v svoje si srce ga vzel. Z njim še bolj edinstven fant postani! Naj Previdnost Božja usmerja te po poti, kjer z Njeno pomočjo boš vse rešil sproti, kjer dosegel zlahka boš vsak svoj cilj izbrani!

♦Jezus v tvojem srcu prebiva naj ves čas, v stiskah nenehno vodi naj Njegov te glas!

♦Jaz pa Jezusu obljubljam, da bom priden in marljiv, sveto vero v srcu nosil, dokler bom živ.

♦Zaupaj v Gospoda z vsem svojim srcem, na svojo razumnost pa se ne zanašaj. Na vseh svojih poteh ga spoznavaj in on bo uravnaval tvoje steze.

♦Naj te sonce dolgo greje, te ljubezen vsa obkroži, svetla luč v tebi pa naj vodi te brez mej.