Družina

(Foto: Pixabay)

Znanstveniki z vseučilišča v Kanadi so ugotovili, da se z vsakim novim otrokom upočasni staranje. Študijo so objavili v kanadskem časopisu Plos One, ki razkriva, da več otrok ženska rodi, počasneje se starajo njene celice.

Raziskovanje je trajalo 13 let (od 2000 do 2013), v študijo so vključili 75 žensk, zmožnih za rojevanje. Zbrali so slino vseh sodelujočih in zmerili telomere, ki so zaščitne kapice kromosomov, ki se sčasoma skrajšujejo in predstavljajo indikatorje življenjske dobe. Daljši telomeri so povezani z manjšim številom bolezni in daljšim življenjem. Na koncu so znova izmerili telomere. Vključili so tudi vse pomembne faktorje, kot so starost, življenjski stil in dohodek. Ženske, ki so med raziskovanjem rodile več otrok, so imele daljše telomere. Z vsakim novim otrokom se je telomer malce podaljšal.

Zakaj število otrok vpliva na staranje, so znanstveniki pojasnili: raven estrogena med nsoečnostjo raste, to je povezano s povečanjem hormonov v delih možganov, ki so zadolženi za uravnavanje čustev, vedenja in razpoloženja. Prav tako lahko deluje kot antioksidant, ščiti celice in preprečuje skrajšanje telometrov.

Drugi razlog je tudi ta: več otrok imate, več podpore dragih oseb boste imeli. To pa vpliva na povečanje energije v telesu, ki poskrbi za ohranjanje tkiv in upočasnitev procesa staranja. To je javnosti sporočil Pablo Nepomnaschy.