dominvrt

Ta posnetek je pretresel številne starše

ŠOLA ZA STARŠE
5
23.01.2019, 6:08

"Nikoli ne bi verjel, če se ne bi zgodilo pred mojimi očmi," je zapisal nič hudega sluteči voznik, potem ko je posnel dogodek, ki se ne bi smel zgoditi. Poglejte, zakaj mora biti varnost otroka vedno na prvem mestu!

Ta posnetek je pretresel številne starše

Na videoposnetku, ki je vznemiril in pretresel številne, deklica v avtosedežu pade na cesto iz vozečega se avtomobila. Voznik za njimi takoj ustavi, medtem ko ničesar ne opazi voznik avtomobila, iz katerega je padla deklica. Enostavno pelje dalje.

Dogodek je posnela kamera v zadaj vozečem se avtomobilu. Videoposnetek si lahko ogledate tukaj: 

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Poskrbite za varnost otroka v avtomobilu

Ste prepričani, da se vam ne more zgoditi kaj podobnega? Verjamemo in upamo. Vseeno je lepo zaupati in verjeti, še bolje pa se je prepričati. Zato vedno preverite, ali je resnično poskrbljeno za varnost vašega otroka, in upoštevajte vsa varnostna priporočila za vožnjo.

Preverite, ali znate pravilno namestiti avtosedež in ali ste pravilno pripeti ...

Varnostna priporočila:

→ otroški sedež mora biti čvrsto pritrjen,

→ varnostni pasovi so poravnani in dovolj tesno zategnjeni,

→ varnostni pas ni ob vratu, ampak gre čez otrokovo ramo,

→ varnostni pas gre čez otrokove boke in 

→ vrata ob sedežu so zaklenjena.

Nepravilno pripenjanje in zagrožena kazen:

Zakon o varnosti cestnega prometa določa, da mora biti otrok med vožnjo, mlajši od 12 let ali manjši od 150 centimetrov, zavarovan z zadrževalnim sistemom, ki je primeren otrokovi telesni rasti in telesni masi. Predpisana globa za prekršek je 120 evrov.

Izberite primeren avtosedež

Otroški varnostni sedež je izjemno pomemben za varnost otroka, zato je pomembno, da izberete pravega. Upoštevajte njegove varnostne značilnosti, udobje, starostno omejitev, težo, pa tudi snovi, iz katerih je narejen, da ne škodijo otroku. Če kupujete rabljen avto sedež, ne pozabite, da tudi za varnostne sedeže velja rok uporabe, ki je praviloma do največ 10 let.

Preberite še: Nakup opreme po navodilih fizioterapevta

Izbira primernega sedeža je izjemno pomembna.
Izbira primernega sedeža je izjemno pomembna./ FOTO: iStock

Upoštevajte navodila

Točno sledite navodilom pri namestitvi avtosedeža in navodil nikar ne zavrzite, saj boste mogoče morali avtosedež ob kakšni priložnosti prestaviti v drug avtomobil. Pravilna namestitev je izjemno pomembna in avtosedež mora biti čvrsto pritrjen. Uporabite lahko tudi Isofix sistem, ki namestitev sedeža olajša in zmanjša možnost napak.

Otrok naj nima na sebi preveč oblačil

Zimske ali smučarske jakne slecite otroku preden ga položite v avtosedež, saj otrok v njih ni varno pripet. Debela tkanina se ob trku stisne, varnostni pas pa postane nevarno ohlapen. Otroka raje potem pokrijte z odejo.

Lupinica in oblačila

Dojenček v lupinici je lahko v zimski vreči, ki je namenjena uporabi lupinice in ima tudi luknje za varnostne pasove. To omogoča varno pripenjanje. Vrečo lahko pozneje tudi odpnete, medtem ko boste debel pajac težje slekli.

Dojenčka prevažajte v lupinici.
Dojenčka prevažajte v lupinici./ FOTO: Profimedia

Otroka je treba tudi v avtosedežu pravilno pripeti

Otroka je treba pravilno pripeti.
Otroka je treba pravilno pripeti./ FOTO: Profimedia

Varnostni pasovi praviloma potekajo čez sredino ramen in pas ne sme biti previsoko, niti prenizko. Pasovi morajo biti tik ob otrokovem telesu in jih zatisnemo tako, da je vmes prostor za maksimalno en prst. V primeru trka bi preohlapno zapeti pasovi otroško telo preveč zanihali in bi lahko prišlo do poškodb.

Preberite še: Tragične posledice neodgovornega dejanja

Vrata ob otroku naj bodo zaklenjena

Poskrbite, da bodo vrata ob otrokovem avtosedežu vedno zaprta in da jih ni možno odpreti iz notranje strani oziroma da si jih med vožnjo ne more odpreti sam. Nekateri avtomobili imajo vgrajeno tovrstno zaporo ... Kakor koli – zaklepajte vrata.

Vožnja z otrokom

Kadar v avtomobilu niste sami in ste odgovorni tudi za otroke, vozite še posebej pazljivo. Poskusite voziti čim bolj tekoče brez naglih sunkov in zaviranj. Enako velja za pospeševanje. Vozite torej umirjeno in potrpežljivo. Otrok se bo tako počutil udobno in bo vožnjo lažje prenašal.

Poskrbite za varnost svojih otrok in tudi za njihovo dobro počutje med vožnjo v avtomobilu. Pa srečno pot!

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Komentarji (5)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

bebo2
23.01.2019, 15:39:47
+9
samo eno vprašanje: KAKO????
RamzesII
23.01.2019, 15:39:04
+1
Le kako ni opazil/a, da je otrok sedežem padel iz avta. Ne privezan sedež, nezavarovana vrata ... Zanimiv je prvi tip otroka s sedežem postavi pokonci ne umakne pa ga iz ceste, kasneje se mu pridružita neka sumljiva tipa, eden gre z njim ko odnese otroka, najbrž v svoj avto, saj se zapelje na parkirišče. Le kako neki se je končala zgodba.
kekec_horhe
23.01.2019, 10:36:29
+11
TA je pa morala biti pijana do konca, da se je kar naprej odpeljala. A ni slišala, da so se odprla in zaprla zadnja vrata al kaj je narobe z njo. Prizadetek. Otrok ob pa cel življenje bogi, k ima takšne motene starše.
niicky
23.01.2019, 11:44:50
+14
To je tisto, kar je res čudno. Očitno sedež ni bil pripet v avtu ali pa zelo slabo. Mogoče je otrok sam odprl vrata. Starši(voznik) morajo poskrbet, da to vse štima, ampak ajde..."pozabiš" (mi je čudno že napisat to besedo). Samo kako za hudiča pa ne slišiš, da se vrata odprejo, otrok pade ven in se vrata zaprejo!? Ti pa pelješ dalje...
RamzesII
27.01.2019, 11:11:00
+2
Nekaj je bilo vmes, zaradi česar ni bilo pozornosti na mestu.
Erasmus te lahko pripelje tudi na Guardian
Rossi: Tudi na Rinsa je treba računati v boju za ...
Victoria Beckham praznovala 45. rojstni dan: ...
Tomaž Evi: Kakšne igrice se greš?
Ta otrok je zbolel za ošpicami zaradi ...
10 minut za izvrsten namaz!
10 TOP idej za enodnevni izlet po Sloveniji
Kdo zasluži več? Luka Dončić, Jan Oblak, Anže ...
Luksuzne počitnice za znano družino
V idiličnem naselju, streljaj iz Ljubljane, nove ...
Moderni načini barvanja pirhov
Prima sladica vas bo navdušila