Družina

Kljub družinskim obveznostim si je potrebno vzeti tudi čas zase. Sta starša, a sta tudi zakonca. (Foto: iStock)

Resnica je, da se s prihodom otrok na glavo obrne vse, kar je bilo prej znanega, obvladljivega in utečenega. Nič več ni tako, kot je bilo, tudi vajin odnos ne. Partnerski oziroma zakonski odnos dobi s prihodom otrok nove razsežnosti in globine, saj otrok še bolj poveže starša, če si seveda to dovolita. Pomembno je, pa naj se sliši še tako klišejsko, da še vedno vzdržujeta zavedanje, da sta kljub novim vlogam še vedno zakonca. Vidva sta osnova in varna baza, vidva soustvarjata varen prostor za rast in razvoj vajinih otrok. In če v tem prostoru manjka medsebojna povezanost, spoštovanje, zaupanje, sočustvovanje, potem tudi otroci ne morejo biti deležni vsega tega.

A vsi vemo, da se marsikateri starš v napornem življenjskem tempu 'izgubi' v kopici zahtev in obveznosti. Številni življenjski izzivi prinesejo novo dimenzijo življenja in če se nam je zdelo, da imamo stvari pod kontrolo, zdaj ni več tako. Zakonski odnos tako mimogrede postane 'prazen' in zakonca se nehote oddaljita. Za vzdrževanje ljubečega in kakovostnega odnosa je v prvi vrsti potrebna zavestna odločitev, da bosta vsake toliko še vedno poskrbela zase.

Preberite še: Kako ohraniti zakon, ko pride dojenček?

Mnogi so ob tem trdno prepričani, da to ob vseh obveznostih enostavno ne gre ... A dejstvo je, da če v življenju nekaj hočemo, potem se bomo za to potrudili. Torej – če si želimo s partnerjem ali možem zopet najti čas drug za drugega, potem bomo zagotovo našli način, da bomo to uresničili. Ni potrebno pretiravati – to je lahko že večer le za vaju, ko gredo otroci spat, ali pa krajši romantični vikend oddih. Pomembno je, da si znata dovoliti in si ponovno priti nasproti. Vidva kot starša sta osnovni model za vajine otroke. Vse, kar bodo videli, čutili in doživeli ob vama, bodo to ponotranjili in prenesli v svoje življenje. Ob vama se ne učijo le modela očetovstva in materinstva, pač pa tudi to, kakšen je zdrav partnerski odnos. In bolj kot bosta v njem izpopolnjena, več tega jim bosta lahko dala. Bolj kot bosta nezadovoljna, več tega bodo pri vama čutili. Ne pozabite, da otroci srkajo vzdušje, ki ga imajo doma.

Starša - čas zase

Pomembno je, da si dovolita vzeti čas zase. (Foto: iStock)

Preberite še: Imata sploh čas zase?

Ohranjajta sebe, ohranjajta in bogatita partnerski oziroma zakonski odnos. Kako? Za začetek razmislita, kako bi lahko znotraj možnosti, ki jih imata, vpeljala skupne trenutke. In ker se bliža ravno valentinovo, smo vam pripravili nekaj idej, kako si lahko popestrita večer, dan ali konec tedna. Seveda pa si lahko tovrstno razvajanje privoščita kadarkoli se vama zahoče in ne le na ta praznik. Pomembno je le, da si dovolita vzeti čas zase.

– Romantika v zavetju doma: doma imata neskončno možnosti za skupne trenutke, najbolje zvečer, ko otroci zaspijo. Kako? Pripravita si večerjo ob kozarcu vina, razvajajta se v peneči kopeli, naredita si filmski maraton, zaplešita na najljubše pesmi …

– Romantični večer ali vikend zunaj: za večer zunaj doma poskrbita za varstvo – to so lahko babice, tete, varuške – možnosti je v današnjem času veliko. Pojdita na večerjo, v kino ali gledališče, sprehod po mestu, na razstavo ali koncert, zaplešita v klubu, če to pogrešata, pojdita na masažo ali si privoščita čokoladno savno … Pomembno je, da si privoščita čas zase, brez telefonov. Storita nekaj, kar ne delata pogosto. Včasih je že kratek pobeg od rutine dovolj, da zopet napolnimo svoje 'baterije'.

– Vikend oddih: Če otrok ni več dojenček, si lahko organizirata že kakšen vikend oddih, s pomočjo katerega bosta ponovno sprostila, obudila in začinila vajin odnos. Pomembno je, da enostavno naredita prvi korak in prepustita otroke v varstvo. Ta del je najtežji, a je tudi pomemben del procesa ločevanja med materjo in otrokom.

Rdeči alarm! Če smo vama dali vsaj malce idej – odlično. Če pa še vedno zmajujete z glavo, da to pri vama enostavno ne gre, se morda razlogi skrivajo globlje. Iskanje 'izgovorov' je lahko pokazatelj, da v odnosu ni vse v redu. Sta se tako zelo oddaljila? So med vama težji konflikti? Samo od vaju je odvisno, koliko sta pripravljena vložiti v odnos, ga popestriti in obogatiti.

Preberite še: Srečni starši bodo vzgojili srečnega otroka

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.