Spanje

(Foto: Thinkstock)

V nekaterih družinah se držijo točno določene ure, kdaj mora otrok v posteljo, v drugih niso tako dosledni. Kar funkcionira pri nekaterih, ni nujno, da tudi pri drugih. Starši odločajo, kdaj gre njihov otrok spat in dejansko ne obstaja 'napačna' ura.

Če gre otrok spat okrog 18. ure ali prej ...

Potem ste kot starši zelo natančni.  Če rečete, da je večerja ob 17. 30, potem tudi mislite ob 17.30. Vse načrtujete in dobro organizirate. Vi preprosto ne zamudite najljubše nadaljevanke ob 20. uri. Večina se lahko veliko nauči od vas.

Če gre otrok spat med 19. in 20. uro ...

Vi štejete minute. Vaši otroci jedo zelo zdravo, mislijo, da je zamrznjen jogurt sladoled. Ste jutranji tip in obožujete vonj kave. Vaši otroci nikoli ne zamudijo v šolo.

Če gre otrok spat med 20. in 21. uro ...

Vam je starševstvo pisano na kožo. Otrokom pred spanjem vrtite sproščujočo glasbo. Ko uspavate starejšega otroka, dojite mlajšega. Ne skrbijo vas podrobnosti. Vaš otrok je pripravljen za spanje ob 20.30. Vse imate pod kontrolo in videti je, da vse počnete brez napora.

Če gre otrok spat med 22. in 23. uro ...

Vi ste liberalni starši in zvečer jeste dostavljeno hrano, ker nihče ne mara kuhati. Otroci skupaj z vami gledajo nadaljevanke in pri vas se zvečer lahko je karkoli. Pri vas želijo vsi otroci iz soseščine prespati.

Če gre otrok spat po 23. uri ...

Pri vas se vse dogaja spontano. Ne obremenjujete se z uro odhoda v posteljo. Včasih bo šel vaš otrok spat zelo zgodaj, včasih pozno in to vam ni tako pomembno.