Mama

(Foto: Thinkstock)

Trdijo, da ne gre za naključje. Raziskava, ki je objavljena v Nature Ecology&Evolution navaja, da mame svoje ljube otročke nosijo na levi strani, ker tako spodbudijo delovanje desne strani možganov.
Vzrok, zakaj izberejo levo in ne desno stran, je primarna funkcija desne strani možganov. Ko se aktivira desna stran možganov, ki je zadolžena za čustva in jezik, mame lahko natančneje preberejo in razumejo postopke in akcije svojih dojenčkov, kot tudi zvoke in izraze, ki jih proizvajajo.

Tako počnejo tudi naši predniki, opice oz. vsi sesalci. Mroži, divji konji in somi po mnenju strokovnjakov počnejo podobno, ko gre za njihove mladičke. V študijo so vključili kar 11 različnih vrst in preučevali ta fenomen.

Navajajo: ''Pozicioniranje otroka na mamino levo stran lahko optimizira mamin nadzor, tako da senzorične informacije usmerja v največji meri proti mamini desni strani možganov.''

Niso navedli niti raziskali, kako se mame vedejo, ko svojega otroka nosijo na desni strani, kar ne pomeni, da je to slabo.