V Turčiji ni nič neobičajnega, če se popolni tujci dotikajo in poljubljajo tvojega dojenčka. Ob ljubkovanju zaželijo "mashallah!", kar v grobem prevodu pomeni, naj ga Bog varuje.

V Sloveniji je popolnoma v redu, če nekdo prizna, da ne mara preveč otrok. V Turčiji to ni sprejemljivo. Če ne maraš otrok, si v njihovih očeh slab človek.

V Turčiji boste težko videli otroka, kako se "razpoči" v javnosti. Če postane siten, ga nemudoma obkrožijo neznanci, ki se začnejo igrati z njim, ki ga zamotijo, preusmerijo.

Čeprav v trgovinah prodajajo hrano za dojenčke in riževe kašice, dojenčki hitro začnejo jesti isto kot odrasli.

Otroci v Istanbulu

Razposajeni turški otroci (Foto: iStock)

Turški otroci ne gredo ven, če ni lepo vreme, če dežuje, piha veter, če je mrzlo. Otroke precej oblačijo, predvsem starejše skrbi, če je dojenček zunaj brez nogavičk. Če je jeseni zunaj brez kape, pa je sploh vse narobe.

Mamice v Turčiji hodijo v službo. Porodniški dopust nastopijo pred predvidenim datumom poroda. Traja 16 tednov in nadomestilo plače je okoli 60-odstotno. Ključne informacije o materinskem dopustu v Sloveniji ...

Turški otroci nimajo natančno določene ure za spanje. Večinoma gredo spat s starši in so včasih pokonci tudi do 23. ure ali dlje. Tako starši zvečer nimajo tistih dragocenih trenutkov "zase", ki jih slovenski mamice in očki večinoma zelo cenimo.

Na POP TV 10. decembra prihaja nova ljubezenska drama Lepotica in zver. Vzemite si čas "zase" in uživajte v zgodbi o Asli, pametni, lepi in samostojni zdravnici, ki jo Ferhat kot ujetnico zapre v svoj dom. Kljub začetni zadržanosti in strahu Asli sčasoma začne spoznavati, da se v na prvi pogled robustnem Ferhatu skriva veliko in toplo srce.

Lepotica in zver