Mama

(Foto: Profimedia)

Kar štiri ženske od petih porabijo več časa za gospodinjenje kot za igro z otroki. Osem ur tedensko mame perejo in kuhajo, štiri ure čistijo, dve uri likajo. Sedem od desetih žensk si v sedmih dneh ne vzame niti enega prostega dneva od hišnih opravil.

Nova študija je pokazala, da mame, ki ostanejo doma z otroki, tedensko preživijo povprečno 31 ur tako, da opravljajo gospodinjska dela, v to pa niso vštete druge obveznosti, kot so nakupovanje živil, kopanje in uspavanje otroka.

Mnoge mame so priznale, da so očetje preveč zasedeni ali preutrujeni, da bi prevzeli del bremena. Prav tako jim ne priskočijo na pomoč ob koncih tedna.

''Mame so motor družine in vsi se opirajo na njih, ker vedo, da bodo vse uredile. Ta raziskava dokazuje, da si nekatere od njih ne morejo privoščiti niti enega prostega dneva. Zelo pomembno je, da se mame, ki toliko delajo, tudi odpočijejo. Skrb za družino je nenehno delo in za starše zelo dragoceno, toda zelo pomembno je, da si vzamejo čas za počitek in uživanje z družino,'' je povedala ena od raziskovalk.

Čeprav si očetje želijo, da bi več pomagali, so pravzaprav preutrujeni, ko pridejo iz službe. Kar 70 odstotkov žensk gospodinji tudi, ko je za njih poseben dan, recimo, ko imajo rojstni dan ali ko je materinski dan.

Dragi moški, očetje, boste poskrbeli, da bo letos drugače?!