Povprečen strošek za osnovnošolca je po nekaterih ocenah od 70 evrov dalje, vključno s šolsko torbo. Vse je odvisno od kakovosti potrebščin in blagovnih znamk, predvsem pa od dolžine šolskega seznama, poudarjajo v Kopija Novi in Mladinski knjigi.

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.

Dejstvo je, da bodo starši šestletnika, ki bo prvič prestopil šolske duri, samo za zvezke, barvice, svinčnike in ostale potrebščine odšteli vsaj 40, 50 evrov. Nekatere šole vzpostavijo tudi 'sklad' vseh potrebnih pripomočkov in potrošnega materiala za likovni pouk, zato lahko nastanejo kar občutne razlike.

Nekateri učitelji na seznamih šolskih potrebščin pripišejo tudi znamko zvezkov, barvic, flomastrov in drugega. Včasih je njihova izbira dražja, zato so višji stroški. 12 barvic lahko namreč na primer stane od približno dveh pa vse do 15, 20 evrov, nekateri čisto običajni zvezki so lahko dva do trikrat dražji od tistih najbolj poceni. Preverite, ali je njihova izbira zavezujoča!

Šolarji

Največji strošek praviloma predstavlja šolska torba. A na srečo ni treba vsako leto kupiti nove. (Foto: iStock)

Občuten strošek predstavlja šolski nahrbtnik, ki ga povprečen slovenski šolar menja na tri, štiri leta. Enostavnega lahko dobite za okoli 15 evrov, medtem ko lahko odštejete tudi 100 evrov in več za boljšega, z vsemi lastnostmi, na katere je potrebno biti pozoren pri nakupu šolske torbe, in predvsem za otroke prve triade.

Po besedah vodje maloprodaje v DZS Gregorja Božnika se starši najmlajših šolarjev za prvo triado največkrat odločajo za nakup šolske torbe v cenovnem razmiku od 60 do 80 evrov, medtem ko pri starejših že bolj sledijo željam otroka. Predvsem najstnikom je namreč pomembna blagovna znamka ali motiv, kar podraži nakup, v povprečju pa je najstniška torba okoli 60 evrov. Pri Mladinski knjigi je povprečen znesek kupljenega šolskega nahrbtnika okoli 100 evrov. 

Stroški za šolo se razlikujejo od razreda do razreda, od šole do šole, od mesta do mesta in od vasi do vasi. A realno je pričakovati, da je celoten strošek za posameznega šolarja približno 200, 300 evrov. V znesek so všteti delovni zvezki, barvice, zvezki, ravnila, copati, torba, likovni pripomočki, športna oprema, torej vse. Kar precejšen zalogaj, kajne?

Stroški za šolo se razlikujejo od razreda do razreda, od šole do šole, od mesta do mesta in od vasi do vasi. Na eni šoli so lahko delovni zvezki brezplačni, drugod stanejo več deset evrov. Da, za isti razred.