Nerys Copelovitz je mama dveh najstnikov in deklice, ki je začela obiskovati osnovno šolo. Razložila je, s čim se srečujejo starši, ki imajo otroke z veliko starostno razliko.

Pravi, da je kot otrok sanjala o veliki družini, a je po drugem vse skupaj odmislila. No, in potem je postala mama otrok z veliko starostno razliko.

Otroci

(Foto: iStock)

Po navadi se otroci kasneje rodijo staršem, ki od utrujenosti, preobremenjenosti, šoka pridejo k sebi in jih leta priganjajo, da izkoristijo zadnjo priložnost za zanositev.

Pri Nerys je bilo tako, da je bila hčerka stara osem let, sin deset let, ko sta dobila sestro. In tako je mama treh otrok spoznala:

''Odrastejo zelo hitro.

Najmlajši otroci morajo skozi veliko, da ujamejo korak s starejšimi sorojenci, zato vse počnejo z vesoljno hitrostjo. Ker so izpostavljeni aktivnostim svojih starejših bratov in sester, so pametnejši od sovrstnikov. En takšen primer je bil, ko je moja hčerka v vrtcu izrekla kletvico, ki jo je slišala od svojega 14-letnega brata. Prav tako preživite veliko časa med pojasnjevanjem, da triletnica ne more nositi nedrčka ali se šminkati kot njena sestra in kako ni primerno gledati Dva in pol moška, ko imaš pet let.

Starejši bratje in sestre so jim kot drugi starši.

Vaši starejši otroci bodo zavestno ali nezavestno vzgajali najmlajšega otroka. To ima prednosti in slabosti. Ko najmlajši raste, vam bodo starejši pomagali pri skrbi za najmlajšega, ga hranili, zabavali. Ne bodo pa vam pomagali s svojim uporniškim vedenjem, ki ga bo najmlajši vsrkaval kot goba.

Včasih se boste počutili, kot da imate prvega otroka.

Ker smo že zdavnaj oddali otroško opremo in druge stvari, smo se počutili kot novi starši, ker smo morali vse kupiti in si sposoditi ter se žrtvovati, da smo naredili še eno otroško sobo. Vaš najmlajši otrok dobi toliko pozornosti kot prvi, imel pa bo še večjo širšo publiko, ki bo budno spremljala vsak dojenčkov korak. Prav tako boste veliko časa preživeli sami z najmlajšim otrokom, ker bodo vaši starejši otroci zasedeni (ali preprosto nezainteresirani za obisk živalskega vrta).

Imeli boste manj potrpljenja za otroške zadeve.

Pred desetimi leti smo gledali risanke, hodili na igrišče, vabili druge otroke k sebi domov in jedli sladkarije, pred desetimi leti, preden je tretji otrok prišel. Po drugi strani nam je finančna stabilnost omogočila, da pogosteje potujemo, gremo na koncerte, druge aktivnosti in v restavracije ... vse, česar si nismo mogli privoščiti, ko smo bili mlajši starši.

Lahko preskočite nepotrebne neumnosti.

Glede na to, da imate veliko starševskih izkušenj po desetih letih vzgoje dveh otrok, veste, zaradi česa je nujen stres. Preskočite zadeve, kot so baby yoga in razne druge stvari, ki se reklamirajo, kot zadeve brez katerih ne morete. Poslušajte samo zdravnikove nasvete in instinkte ter ne porabite čas za nepotrebne stvari.

Družina

(Foto: iStock)

Morate biti fleksibilni.

Izleti in dopusti s 14-letnikom, 12-letnico in štiriletnico pomenijo, da vas vlečejo na tri konce, še posebej, če imate kombinacijo deček-deklica. V glavnem se ločimo zaradi aktivnosti, primernih njihovi starosti, in se dobimo kasneje ali dovolim starejšima otrokoma, da spita dlje, medtem ko z najmlajšo hčerko porabim na plaži veliko energije.  

Morate premostiti to starostno razliko.

Ne morete biti 100-odstotno prepričani, da bodo starejši otroci potrpežljivi glede dojenčka, ki kriči, jokavega triletnika ali napornega šolarčka. Ne morete pričakovati, da bodo sami vedeli, kako je treba premostiti to starostno razliko. Družinski obroki vedno dobro funkcionirajo, da smo v toku drug z drugim, kino in balinanje sta vedno možnost in obe moji hčerki radi navijata za brata, ki igra nogomet.''