Vzgajamo, spodbujamo, ljubimo, spoštujemo, cenimo, občudujemo jih – in si večkrat želimo, da ne bi minilo. Da bi ostali ujeti v tistem srečnem trenutku, obdobju. Biti mama ali oče je služba, poslanstvo, za katero smo nagrajeni z otrokovo ljubeznijo. Včasih nam gre malo bolje, včasih najboljše od rok, zagotovo pa nam veliko pomeni kakšna pohvala – takšna, ki pride iz okolice takrat, ko jo najmanj pričakujemo. Le kdo ne sliši rad, da si ''res čudovita mamica, ''super očka''.

Vzgoja otroka - 2

(Foto: iStockphoto)

- Borci ste. Vsaka mamica in očka se kdaj znajde sredi boja – sprejemate odločitve, od katerih bi morda na pol poti raje odstopili, a greste vetru naproti. Veste, da morate, saj večkrat delate v dobrobit otroka kot sebe.

- Vedno poglejte na situacijo še s svetle strani. To nam morda ne bo rešilo duše, zagotovo pa bo razum. Vsaka težava se morda zdi lažje rešljiva, če jo obrnemo okrog in pogledamo z druge – še najbolje smešne – strani.

Vzgoja otroka - 1

(Foto: iStockphoto)

- Na napakah se učimo. Večkrat se vam bo morda zazdelo, da ste se zmotili, da ste bili krivični, da ste narobe ocenili situacijo, da ste bili preveč popustljivi ali da se niste primerno odzvali. Popustite, da gre mimo – če se zavedate, kaj bi bilo bolje narediti drugače, potem bo to za vas šola za naslednjič.

- Kaos je del vsakdana. Prepiranje, pregovarjanje, jok, prepričevanje. Ko kot strela z jasnega udarita slaba volja in negodovanje. Vse to je del vzgoje. A je vredno vsakega trenutka.

- Imeti družino je neprecenljivo. Je največ vredno, je nekaj najboljšega. Čeprav ni popolna, je zatočišče, je celica ljudi, ki držijo skupaj v dobrem in slabem in ki se imajo ne glede na vse radi.

- Nikoli ne boste obžalovali. Nikoli vam ne bo žal, da ste postali mama ali oče. Ja, seveda bo težko, naporno, včasih se vam bo celo zdelo brezizhodno, vendar pa ne boste obžalovali. Gledati svojega otroka, kako se razvija in odrašča, je že samo po sebi nagrada za vsakega starša.

- Poiščite zatočišče. Starševstvo je kot vzpenjanje na goro. Vmes boste potrebovali zatočišče za odmor - kraj, kjer boste spoznali še druge, se umirili in nadihali zraka s polnimi pljuči.

- Nikoli niste sami. Ne glede na to, v kakšni situaciji se boste znašli, v mislih imejte, da nikoli niste sami. Z vzgojnimi težavi se je spopadlo že toliko staršev, da če ne drugje, lahko izkušnje z njimi podelite na različnih spletnih forumih. Za vsako težavo se vedno najde rešitev.
 

 

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na