Podjetnike pogosto vprašam, kakšni so odzivi, odkar so v oddaji, a vaš produkt je vendarle drugačen, saj so vaše palačinke že dobro znane. Koliko ste jih že spekli v svoji karieri?

Verjetno je bolj znana moja storitev – peka palačink na dogodkih s palačinkomatom, ki na uro speče več kot 180 palačink. Pripravljena zmes za palačinke, ki ji dodaš samo vodo, Palačinke takoj!, pa so nov izdelek, ki je povezan z mojo preostalo dejavnostjo. Na dogodkih palačinke pečem že skoraj deset let, vedno iz pripravljene zmesi, ki se ji doda samo vodo. Včasih v enem dnevu spečem tudi tisoč palačink, zato nimam časa mešati zmesi iz svežih sestavin. Lahko je tudi vroče in bi se mleko in jajca hitro pokvarili. Ljudem so bile moje palačinke vedno všeč, zato sem kmalu dobil idejo, da bi pripravo palačink olajšal tudi drugim, in tako so se počasi rodile Palačinke takoj!

Karmen in Neža pa imata drugačno zgodbo

Ampak zakaj ravno palačinke?

Navdih in idejo sem dobil poleti na hrvaški obali, ko sem stal v vrsti in čakal na svojo palačinko. Zdelo se mi je, da tam stojim čisto predolgo. Kmalu zatem sem kupil palačinkomat in začel z njim peči palačinke na dogodkih. Dogodkov je veliko in organizatorji vedno želijo ponuditi kaj posebnega. Do zdaj se palačink ni dalo naročiti – vsaj za velike dogodke ne. Z mojo storitvijo se je to spremenilo, takšna malo drugačna pogostitev je naročnikom in ljudem, ki pridejo na dogodek, zelo všeč, zato imam zadnja leta kar veliko dela.

Ali ste kdaj čutili pritisk, ko so neučakani otroci na kakšnih festivalih čakali na palačinko v dolgi vrsti?

Kot že rečeno, redkokdaj se zgodi, da je treba na porcijo čakati več kot nekaj minut. Poleg tega sem skozi leta postal že pravi animator za otroke in se z njimi ves čas šalim. Ni nam dolgčas, res ne.

Palačinke takoj!

Aljažu se je podjetniška ideja porodila na dopustu, zdaj s produktom Palačinke takoj! polni police izbranih Intersparov po Sloveniji. (Foto: Aljoša Kravanja)

Spar Slovenija je naročil 15.000 kosov produkta. Kako je potekala proizvodnja, je potekalo tako gladko, kot so palačinke?

Tako veliko naročilo je seveda izziv, ampak smo ga uspešno premagali. Naše palačinke so že od septembra na policah Štartaj, Slovenija! in na voljo, da jih ljudje preizkusijo. V teh nekaj mesecih, odkar traja projekt, smo se ogromno naučili, tudi na napakah. Ampak takšna je podjetniška pot in prav veliki izzivi delajo podjetniško življenje še bolj zanimivo.

Doma imata tri fante. Vas fantje tudi doma vedno prosijo, da spečete palačinke?

Pri nas so palačinke že desetletje ves čas na tapeti. Otroci jih imajo še vedno radi, pečejo si jih pa večinoma kar sami. Sploh, odkar imajo na voljo pripravljeno zmes Palačinke takoj!, ki ji dodaš samo vodo. Pečejo jih tudi prijateljem, ki jih je ves čas polna hiša – pri nas je tako, da skoraj zagotovo, če prideš na obisk, dobiš tudi palačinke.

Kako pogosto si jih privoščite?

Kar pogosto. Tudi zato, ker ves čas nekaj preizkušamo, fotografiramo nove jedi iz palačink in eksperimentiramo z novimi okusi. Velikokrat jih pripravimo tudi s slanimi nadevi in dodatki in takšne so res slastne. Recimo Palačinke takoj! iz ajdove ali pa polnozrnate pirine moke so zelo primerne za takšno varianto, slan nadev pa lahko brez težav uporabiš tudi na različicah iz bele in riževe moke, saj je v izdelku minimalno sladkorja, ki se ga sploh ne čuti. Palačinka je samo podstavek – tako kot rezino kruha lahko obložiš z vsem, kar ti srce poželi. Nikakor jih ne jemo samo s čokoladnimi namazi ali marmeladami.

Palačinke takoj!

Palačinke takoj! si lahko privoščite v štirih različicah. (Foto: Aljoša Rebolj)

Vedno vi pečete palačinke ali to delo zaupate komu drugemu?

Tudi doma palačinke največkrat pripravim jaz, kot rečeno, pa imam vsako leto več pomočnikov, saj je priprava mojih palačink zelo preprosta in jo obvlada vsak otrok. To je tudi bistvo mojega izdelka – palačinke lahko speče vsak, in to kadarkoli, tudi če nima jajc, mleka ali moke. Velikokrat pa človeku enostavno zmanjka časa. Palačinke takoj! so v vseh teh primerih odlična rešitev, velikokrat tudi izhod v sili, ko nimaš ideje, kaj bi skuhal. Zmes veliko ljudi odnese tudi na morje, saj je ni treba hraniti v hladilniku, ali pa na smučanje, kjer potrebujemo hrano, ki daje energijo.

Ali vaši fantje že vrtijo kuhalnico in kažejo zanimanje za kuhinjo?

Z ženo Tino sva jih že zgodaj začela navajati na samostojnost. Sploh zadnje čase je naše družinsko življenje precej kaotično, zato je pomembno, da se znajdeš sam. Vsi trije si znajo pripraviti kosilo, se pa trudiva, da to ne bi bile vedno palačinke. Oni bi jih jedli in pekli kar naprej.

Poglejte njuno poročno fotografijo!

Kakšne palačinke pa si najraje privoščite sami? S čim jih pripravite (nadevate)?

Všeč so mi kompleksnejše jedi, čeprav se tudi palačink s starim dobrim čokoladnim namazom ne branim. Kadar imamo kakšno posebno priložnost, rad pripravim kanapeje na palačinkah in jih obložim z vsem mogočim. Ajdove in polnozrnate pirine so zelo dobre z raznimi namazi, recimo s humusom ali namazom iz avokada, ali pa z lososom, svežo kumaro in vejico kopra. Tudi paradižnik, mocarela, bazilika in kapljica olivnega olja zmagajo. Možnosti je nešteto. Zelo rad eksperimentiram.

Za koga bi rekli, da je vaš največji kritik?

Moj največji kritik je moja družina, z ženo Tino na čelu, ki je vedno zelo direktna (smeh). Ta njena neposrednost mi gre včasih na živce, ampak je tudi zelo koristna. Izboljšav se potem velikokrat lotiva skupaj – nekako se dopolnjujeva in vedno najdeva rešitev.

Štartaj, Slovenija!

Aljaž ima doma tri sinove, ki obožujejo palačinke.

V oddaji smo izvedeli, da ste v življenju poskusili že marsikaj, zato so nekateri znanci domnevali, da ste s palačinkami naredili korak nazaj. Kako pa na to gledajo zdaj?

Saj v resnici nimam slabih izkušenj, je pa res, da občasno dobim občutek, da nekateri mislijo, da se od posla s palačinkami ne da živeti, sploh pa ne preživljati petčlanske družine. Prav dobro nam gre, imamo pa tudi še veliko načrtov, ki jih bomo v prihodnosti zagotovo uresničili. Zavedam se, da vse, česar se bom lotil, ne bo uspelo, ampak tako je s poslom – čeprav dobro premisliš, imaš inovativno idejo, narediš izračune itd., se včasih kaj tudi ne obnese. Ampak marsikaj pa tudi se! Do danes sem na raznih dogodkih spekel več kot 300.000 palačink, Palačinke takoj! pa so na policah ene največjih trgovskih verig v državi. Mislim, da je to kar lep rezultat.

Načrtujete še kakšne nove izdelke?

Zelo radi bi kupcem ponudili vegansko različico pripravljene zmesi za palačinke, ki bo po možnosti tudi brez glutena. Izdelek že intenzivno razvijamo, iščemo najprimernejše sestavine in raziskujemo, kaj izbrati, da bo tudi ta različica kar se da okusna.

Tina, vi ste edina ženska v družini. Kako se znajdete v družbi štirih moških?

Ko si enkrat v takšnih družini, se pač znajdeš. Zagotovo tudi ugotoviš, da ti je fino, tako kot sem jaz, čeprav sem si za vse tri moje fante želela, da bi bili punce. Ko se je rodil tretji, je bila res že kriza. Sestava moje družine mi je dala celo marsikatero idejo – že pet let recimo pišem blog Tina in fantje, katerega tema je velikokrat tudi to, kako se znajdem v moški družbi.

Tina, v oddaji ste povedali, da Aljaž vedno pospravi kuhinjo. Ali poleg palačink skuha še kaj?

Aljaž je krasen mož in oče, pa ne samo zato, ker pospravlja kuhinjo, kuha in skrbi za otroke. Z njim je vedno zabavno in dan ni enak dnevu. Tako dinamično življenje imamo, kar nam zelo ustreza. Midva bi težko hodila v službo od sedmih do treh, pri otrocih se pa tudi že vidi, da gredo po najinih stopinjah.

Aljaž Fras, ki smo ga spoznali v oddaji Štartaj, Slovenija! bo s partnerico Saro kmalu dobil otroka. Nad prihodnostjo, ki bo družinsko obarvana, je navdušen.

Kako pa imate sicer razdeljena opravila?

Imamo razdeljena, čeprav pri nas doma skoraj nikoli ni kot iz škatlice. Namesto da bi kar naprej pospravljali, gremo raje na izlet, na smučanje, tudi v kino hodimo zelo radi. Načelno morajo otroci pospravljati za sabo, njihovo delo pa je tudi zlaganje oziroma parčkanje nogavic. Oni se ne sekirajo, če katera od njih nima para, mene pa to spravlja ob živce in se ves čas sprašujem, kam izginejo. Odkar imamo več dela, opravila delimo sproti – opravi tisti, ki ima čas. Tudi otroci sami vidijo, da se stvari ne pospravijo same od sebe, in postorijo že marsikaj.

Aljaž ženi: Nimam več službe. Ampak imam 'ful' dobro idejo!

Štartaj, Slovenija!

Kakšne pa si najraje privoščite vi?

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.