Po poročanju najnovejše raziskave, ki je vključila 88 držav, je v tistih, v katerih so prepovedali telesno kaznovanje, varnejše odraščati. Strokovnjaki so ugotovili, da šeškanje po riti, klofutanje, telesno kaznovanje, v otroštvu lahko vodi k resnim posledicam v odrasli dobi. Osebe imajo težave pri učenju, prav tako z duševnim zdravjem. To so ugotovili pri otrocih, ki imajo takšne izkušnje v otroštvu.

Dr. Frank Elgar, soavtor študije, še navaja, da ni čisto prepričan, ali prepoved telesnega kaznovanja v otroštvu dejansko vodi k zmanjšanju nasilja med mladimi v določenih državah, ki so sprejele takšno prepoved. Toda podatki pričajo v korist tega. Države, ki so to storile, se lahko pohvalijo s 70 odstotkov manj nasilja med mladimi. Še več – fizično nasilje se je pri dečkih zmanjšalo za dve tretjini, pri deklicah za 40 odstotkov.

Telesno kaznovanje

(Foto: Profimedia)

Strokovnjakinja Elizabeth Gershoff je v svoji študiji navedla, kaj so posledice fizičnega kaznovanja: ''Ena največjih posledic za otroke je povečana agresivnost, saj imajo za primer udarce kot uporabo agresije na drugih ljudeh. Prav tako se povečajo težave z duševnim zdravjem, imajo lahko depresijo ali so anksiozni.'' Šeškanje vodi k agresiji, nedružabnosti, duševnim in kognitivnim težavam, nižji samozavesti, samopodobi in še k drugim negativnim značilnostim. Izpostavili niso niti ene dobre strani šeškanja.

Dejansko pa je temu negativnemu vplivu izpostavljeno ogromno otrok. ''Do takrat, ko gredo otroci v šolo, jih je bilo vsaj 85 odstotkov našeškanih,'' je dejala za CBS News. Poudarja, da za šeškanje ne obstaja lažje, blažje poimenovanje, še vedno gre za udarce.

In če nekdo reče, da je kljub šeškanju danes v redu, to pomeni, da ni zaradi tega v redu. ''Ko sem bila otrok, ni bilo varnostnih pasov v avtomobilih. Ali mislim, da sem v redu, ker me starši niso pripeli v avtomobilu? Ne. Mislim, da sem v redu, ker nismo imeli nesreče,'' je pojasnila za Chicago Tribune.

Dodaja, da starši mislijo, če ne šeškajo otrok, da so potem popustljivi. ''Ni nujno, da jih tepete, da jim dokažete, da imate moč.'' Namesto tega razčistite, kje so omejitve, bodite vztrajni in pravi vzgled svojim otrokom. Nasilno kaznovanje jih bo naučilo, da so tudi sami lahko agresivni.

Kako je s telesnim kaznovanjem v Sloveniji?

Leta 2016 so v Sloveniji prepovedali telesno kaznovanje z zakonom in takrat se je Zveza prijateljev mladine Slovenije zavzela, da bo vzgajala starše, kako otroku postaviti meje in kako ljubeče skrbeti zanj.

Zakon o preprečevanju nasilja v družini navaja, da je nasilje v družini vsaka uporaba fizičnega, spolnega, psihičnega ali ekonomskega nasilja enega družinskega člana proti drugemu družinskemu članu oziroma zanemarjanje družinskega člana. ''Fizično nasilje je vsaka uporaba fizične sile, ki pri družinskem članu povzroči bolečino, strah ali ponižanje, ne glede na to, ali so nastale poškodbe.'' V nadaljevanju je zapisano: ''Otrok je žrtev nasilja tudi, če je prisoten pri izvajanju nasilja nad drugim družinskim članom ali živi v okolju, kjer se nasilje izvaja.''

Nas je zanimalo, v kakšnih situacijah starši dejansko fizično kaznujejo otroka. Odzvalo se je 95 staršev, med njimi je bilo kar 68 njih proti fizičnemu kaznovanju. Osem jih je odgovorilo, da fizično kaznujejo otroka, če počne nekaj nevarnega. Če ves čas ponavlja isto napako ali če ogroža druge otroke ali odrasle, se jih v obeh primerih šest odloči za fizično kazen. Dejansko se jih sedem odloči za telesno kazen, če jih otrok ne uboga.

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.