Novorojenček

(Foto: Pixabay)

Prva fotografija na Instagramu takoj po rojstvu

Raziskovalci so ugotovili, da približno 75 odstotkov staršev v prvih minutah, manj kot eni uri, takoj po rojstvu otroka objavi njegovo fotografijo na družbenem omrežju. Večinoma gre za objave na Instagramu in Facebooku.

Približno 64 odstotkov od 2.500 anketiranih staršev je priznalo, da nekajkrat dnevno objavljajo fotografije svojih otrok na družbenih omrežjih. Približno 21 odstotkov njih pa to počne le nekajkrat mesečno, le šest odstotkov staršev nikoli ni in tudi ne namerava objavljati fotografij svojih otrok na družbena omrežja. Slednje je strah, da bo fotografije nekdo ukradel ali celo zlorabil, zasebnost družine skrbno čuvajo.

In zakaj starši objavljajo fotografije svojih otrok na družbenih omrežjih?

Starši kot vzroka za objavljanje fotografij svojih otrok na družbenih omrežjih navajajo, da želijo dojenčka pokazati sorodnikom in prijateljem, ki živijo daleč stran, mogoče celo v tujini, in da je to način, kako lahko izrazijo svojo ljubezen do novega družinskega člana.

Ker družbena omrežja kažejo tudi svojo slabo stran, starši postajajo vse bolj previdni. Vedno znova premislijo, ali bodo objavili fotografijo svojega otroka. Kaj storiti, če prijatelji, sorodniki objavljajo fotografije vašega otroka, vam pa to ni všeč?

Se vam je že zgodilo, da so vaši prijatelji brez vašega dovoljenja na družbenem omrežju objavili fotografijo vašega otroka? Čeprav je to zelo pogosto, ko skupaj praznujete rojstni dan, ni nujno, da vam je všeč. Kako jih opozoriti, da vam to ni všeč, ne da bi jih prizadeli?

Otrok

(Foto: Pixabay)

Z mirnim glasom jim razložite, da čeprav delujete kot paranoični starši, ne želite, da objavljajo fotografije vašega otroka. Nikoli ne morete vedeti, kje bodo končale, kdo jih bo zlorabil. Pojasnite, da ne želite, da jih gledajo neznanci. Prosite jih, da vedno znova pred objavo fotografij preverijo, ali je na njih vaš otrok. Vi pač ne želite videti fotografij svojega otroka na družbenih omrežjih in pika.

Prav tako ne poskušajte njim vsiliti svojega mnenja. Če vaši prijatelji želijo s širnim svetom deliti intimne trenutke, potem naj to počnejo, čeprav tega vi ne odobravate.