Družina v gozdu

Izogibajte se starševskim trendom ... (Foto: iStockphoto)

Zadnje čase so v ospredju starševski trendi, ki niso samo kontroverzni, temveč so lahko celo uničujoči za otroke. Svetovalka za starše, Michele Borba, je v pogovorni oddaji izpostavila: ''Eno največjih daril, ki ga lahko starši dajo otroku, je to, da mu omogočijo trdne temelje, da verjame vase.'' Dodala je še, da si morajo malčki pohvalo prislužiti.

Košarka

Otroci naj najprej usvojijo grobo motoriko. (Foto: iStockphoto)

Nenavadne športne aktivnosti

Mediji so poročali o plesnem studiu iz Vancouvra, ki nudi plesne tečaje ob drogu otrokom, starim devet let. Še več, individualne ure so mogoče že za petletnike. Lastnik studia trdi, da je to samo še ena športna aktivnost, ki pri otrocih nima erotičnega prizvoka. Z njim se strinjata tudi avtorja knjige, ki nazorno prikaže, kako je treba vzgojiti aktivne otroke, Adam Shafran in Lee Kantor, vendar opozarjata, da je težava v spremljajoči vsebini, in sicer oblačilih, čevljih in ličenju.

Nič nenavadnega niso tudi DVD-ji, ki otroke učijo določenih športnih gibov. Toda strokovnjaki se sprašujejo, ali je za otroka, ki se slini, res pomembno, da zna voditi žogo kot pravi košarkar. Zagovorniki tega pravijo, da bodo s pomočjo takšnih veščin ti otroci v veliki prednosti pred sovrstniki. Nasprotniki vztrajajo pri tem, da bomo na ta način dobili perfekcioniste, ki se lahko na koncu tudi poškodujejo.

Enoletniki in dvoletniki morajo usvojiti veščine grobe motorike: premetavanje, hojo nazaj, tek, skakanje, metanje, lovljenje, ne pa tudi fine motorike. ''Tako boste imeli več možnosti, da vzgojite aktivnega in zdravega otroka,'' pravi Adam Shafran.

Dojenčki na dieti

Debelost je pri otrocih velika težava, ampak nekateri starši so preveč obsedeni z dodatnimi grami pri dojenčkih. Pravzaprav pediatri opažajo, da so starši vse bolj zaskrbljeni zaradi teže svojih komaj rojenih otrok. Svet je bil šokiran nad starši iz Združenih držav Amerike, ki so odrekali hrano komaj rojeni deklici. V dveh mesecih je tako pridobila le pol kilograma, zato je končala v bolnišnici. Starši so dobili enoletno pogojno kazen in zdravljenje pri psihiatru. V zagovor je mati dejala, da ni želela, da bi njena hčerka imela težave s težo, kot jo ima njen očka.

Dojenčkom uvajate raje zdravo gosto hrano, otroke navadite, da jedo veliko zelenjave in sadja ter da pijejo vodo. Sladkarije in mastna hrana ne spadajo na otroški krožnik!

Dojenčkova prva gosta hrana

Dojenčkom postrezite zdravo gosto hrano. (Foto: iStockphoto)

Služba na prvem mestu

Včasih je delovnik trajal osem ur, danes je to preteklost. Z uporabo moderne tehnologije se delo ne konča v pisarni, zajtrkujemo, medtem ko pregledujemo službeno elektronsko pošto, v kopalnico s sabo nosimo mobitel. Raziskovalci so ugotovili, da 37 odstotkov vprašanih meni, da služba vpliva na njihovo zasebno življenje in odnose, 23 odstotkov pa jih je prepričanih, da se od njih pričakuje, da jim je služba na prvem mestu, in ne družinsko življenje.

Toda že leta in leta strokovnjaki dokazujejo, da človek bolje funkcionira, če je osredotočen na eno stvar, zato postavite jasne meje med družinskim življenjem in službenimi obveznostmi, tako boste bolje uživali v obeh.

Šeškanje

Novozelandci so v večini glasovali za vrnitev zakona, ki dovoljuje telesno kaznovanje v namene vzgoje. Nedavno so strokovnjaki ugotovili, da so umirjeni ljudje načrtno tepli svoje otroke zato, da bi zrasli v srečnejša in zadovoljnejša bitja. Ampak Michele Borba pravi, da je težko ostati miren in pri tem tepsti otroka. ''V trenutku kaznovanja ste zagotovo jezni in vznemirjeni, kar pa otroke straši. Medtem ko se bodo nekateri starši strinjali, da je to učinkovita metoda, se morate vprašati: ''Želite, da se otrok boji vas in kazni ali da se nauči, kaj je dobro in kaj slabo?''"

Namesto šeškanja, posedite otroka na kolena in ga vprašajte, kaj je naredil narobe in kaj bo storil, da to popravi. Tako se bo naučil, kaj je dovoljeno in kaj ne, in to je pravi način discipliniranja.

Varna uporaba interneta

Svetovni splet lahko negativno vpliva na otroka. (Foto: iStockphoto)

Odvisnost od svetovnega spleta

Žalostno, toda resnično – prejšnje leto je od lakote umrl otrok, medtem ko so starši igrali videoigrico, v kateri so pravzaprav posvojili virtualnega otroka. Nedolgo tega so na Floridi poročali, da je mati v jezi usodno poškodovala dojenčka, ker jo je zmotil med igranjem igrice na Facebooku.

Igranje igric ni dejansko nič spornega, samo paziti morate, da vas popolnoma ne prevzamejo.

Odtis dojenčkovega podplata je preteklost, novodobni starši odpirajo Facebook profile za svoje otroke. Neverjetno, toda res, sedem odstotkov jih ima profil že pred drugim letom, 82 odstotkov pa je na kakršen koli način že pustilo svojo sled v digitalnih medijih. Zagovor staršev za to je, da želijo fotografije deliti s prijatelji in sorodniki.

Eden Wood

Resničnostni šovi in tekmovanja majhnih princesk so neprimerni. (Foto: Facebook)

Ampak objavljanje fotografij dojenčka ima tudi negativne učinke, nič ne ostane prikrito in lahko se jim ukrade identiteta. Poleg tega se morajo starši zavedati, da bo tako otrok socialne veščine razvijal pred računalniškim zaslonom, in ne v pristnem stiku z drugimi.

Ličenje majhnih princes

V različnih resničnostnih šovih smo bili priča puljenju obrvi, nošenju nedrcev na lepotnih tekmovanjih in vbrizgavanju botoksa majhnim deklicam. Poleg tega je zastrašujoč podatek, da si to ogleduje milijon gledalcev vsak teden. ''Sodelovanje in gledanje dajeta napačno sliko našim hčerkam. Izbori temeljijo le na videzu, ni pomembno, kdo ste, ampak kako ste videti,'' opozarja strokovnjakinja Borba.

Zamenjate program! Najstnice so najpogostejša tarča, saj bolehajo za bulimijo, anoreksijo in depresijo, vse več pa je med njimi tudi mlajših deklic. Zato bodite previdni s sporočili, ki jih oddajate v odraščanju deklic, kajti imate večji vpliv na njih, kot se zavedate.

Nadzor iz ptičje perspektive

Če ste vedno ob otroku, je to odlično, toda če ves čas lebdite nad njimi, lahko zaradi tega nazaduje. Raziskovalci so mnoga leta proučevali takšne starše, pri njih so zaznali: preveč reševanja in govorjenja namesto otroka, kar lahko samo negativno vpliva na njega. Malček si to pogosto interpretira tako, da misli, da ni dovolj sposoben. Borba svetuje, da ostanete prizemljeni, da pazite na svoje mesto ob otroku. ''Na začetku bodite pred njim in ga vodite. Nato, ko otrok začne samostojno reševati naloge, stopite ob njega in ga spodbujajte z besedami: ''Ti to zmoreš!'' Nekega dne, ko nalogo popolnoma obvlada, stopite za njega in recite: ''Nadaljuj. Tukaj sem, ampak ti to lahko narediš na svoj način.''"

Stisk rok mame in otroka

Najprej otroka vodite, nato ga spodbujajte. (Foto: iStockphoto)