Oče

Očka se z otrokom najbolj poveže med nočnim hranjenjem. (Foto: iStockphoto)


Z dojenčkom doma ni lahko …

Ko ste iz porodnišnice domov pripeljali svojo drago z malo štručko, ste takoj vedeli, kaj in kako? Se vam niso tresle roke, ko ste v naročju držali drobno pikico? Raziskovalci so namreč ugotovili, da večina novopečenih očkov ne ve, kako držati otroka, ne znajo ga previti, preobleči. Kar 20 odstotkov njih nikoli ni v rokah pred tem držalo dojenčka. Nasprotno, novopečene mamice niso tako živčne in verjamejo, da bodo za dojenčka znale poskrbeti, čeprav tudi mogoče nimajo izkušenj.

Po poročanju Daily Maila se 60 odstotkov novopečenih očkov zaveda svojega neznanja in so prepričani, da z malim otrokom ni lahko. Potrebujejo vsaj teden ali dva, da se sprostijo in da jim ni nelagodno v družbi dojenčka. V nasprotju z njimi – 62 odstotkov mam nima teh težav takoj že prvi dan po porodu.

Zanimiv je podatek, da 40 odstotkov novopečenih mam zaupa partnerju v varstvo otroka že po nekaj tednih, ko je pokukal na svet. Večina očkov vzpostavi pravo vez z drobižkom med nočnim hranjenjem in umirjanjem.

Čim prej premagajte strah!

Strokovnjakinja Jean Robinson svetuje novopečenim očkom, da čim prej premagajo strah, da ga ne prenašajo na otroka. Več ljubezni bo otrok dobil v prvih dneh po rojstvu, bolj samozavesten bo kasneje, obenem se bo lažje soočal s stresnimi situacijami. Zato so za novorojenčka dobrodošli tudi poljubi drugih sorodnikov in prijateljev.
 

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na