Otrok

(Foto: iStock)

Ostajate dolgo zvečer pokonci.

Ko otrok končno zaspi, se vaš večer začne. Takrat imate čas zase in tudi partnerja. Toda, če imate dojenčka, je najbolje, da greste tudi vi spat. Saj veste, če boste šli prepozno v posteljo, se bo on po vašem polurnem spancu že zbudil. Priporočamo vam, da zvečer ne gledate pozno v noč serij, raje poglejte le eno in brž zaspite, ker malčki po navadi zgodaj zjutraj vstajajo.

Poskrbite za akcijo zvečer.

Če dovolite malčku, da gleda televizijo pred spanjem, res takrat uspete še pomiti posodo, ampak on bo preveč vznemirjen. Ne bo mu do spanca, saj ima možnost gledati risanko. Zvečer poskrbite za umirjeno rutino. Prav tako takrat ni čas za sladkarije, kajti resnično ne želite, da otrok ob 20. uri postane hiperaktiven.

Ne pomijete posode zvečer.

Res je, da vam je težko zvečer pomiti še posodo, ko ste pa tako utrujeni. Toda pomislite, kaj se zgodi, če zjutraj vstanete in zagledate polno pomivalno korito. Definitivno vam bo naslednji dan zgodaj zjutraj težje pripraviti zajtrk za otroke, če bo v kuhinji vladal kaos.

Pustite krhke, steklene, lomljive stvari nezaščitene.

Če pustite nekaj lomljivega na dosegu otrokovih rok, potem ste za nezgodo vi krivi. Otroci zelo radi vzamejo stvari, ki niso igračke, jih zlomijo, vržejo, skrijejo ... Prav tako umaknite vse majhne stvari, ki bi lahko končale v njihovih ustih. Če ste zvečer jedli čokolado ali smoki ter je nekaj tega še ostalo v skledi na klubski mizi, se ne jezite, če si bo otrok privoščil to že za zajtrk.  

Dovolite otroku, da je pozno zvečer pokonci.

Če zamudite otrokovo večerno uro za spanje, ker ste šli na pozen sprehod ali družinsko večerjo, bo delovalo nanj to drugače, kot si vi predstavljate. Če bo šel spati ob 22. uri, namesto ob 20. Ne bo preutrujen, temveč bo poln energije in ne bo želel zaspati. Še več, ko ga boste končno uspavali, se bo verjetno ponoči zbudil in to bo pokvarilo njegov bioritem.  

Prilagodite dnevni ritem sebi.

Starši imajo veliko obveznosti in včasih je vse skupaj težko prilagoditi majhnim otrokom. Ne izpuščajte opoldanskega spanca, ker morate biti vi na drugem koncu mesta namesto doma. Ko je čas za kosilo, ga mora jesti za mizo in ne kar spotoma s sendvičem v rokah. Otroci potrebujejo rutino, dnevni urnik mora biti prilagojen njihovim potrebam.

Mama

(Foto: iStock)