Domača naloga

(Foto: Thinkstock)

Vsaka 20. mama in oče sta priznala, da je pisanje domačih nalog vsaj trikrat mesečno vzrok prepirov. Prepiri po navadi izbruhnejo zaradi načina reševanja nalog, ker eden izmed staršev ne pomaga dovolj ali pa se preveč vmešava. 

Raziskovanje iz Velike Britanije je vključilo 2.000 staršev z otroki, starimi od pet do 16 let. Kar 67 odstotkov staršev je pripravljeno pomagati, ampak po navadi se konča tako, da starši sami rešujejo naloge.

70 odstotkov vprašanih je priznalo, da jim otroci z največjim veseljem dovolijo, da pišejo domačo nalogo. Večinoma je videti to tako, da starši 'visijo' nad knjigo, otrok pa počne nekaj povsem drugega.

''Obstaja razlika med pomaganjem in reševanjem celotnih nalog. Pisanje domačih nalog namesto otrok ni dobra ideja,'' je dejal predstavnik britanskega združenja ravnateljev šole, ki meni, da je treba otrokom dovoliti, da sami pišejo domačo nalogo, ker je to del učenja. Meni, da starši počnejo to, ker želijo otroke prikazati v čim lepši luči.

Štirje od desetih vprašanih so povedali, da so bili vzhičeni, ko je njihov otrok dobil odlično oceno za domačo nalogo, ki so mu jo pomagali rešiti. Tretjina njih je navedla, da starši med sabo tekmujejo tudi glede pisanja domačih nalog.

Četrtina vprašanih je izjavila, da so naloge, ki jih njihovi otroci rešujejo doma, pretežke. Kar 65 odstotkov jih je priznalo, da so se že znašli v okoliščinah, ko niso znali pomagati svojim otrokom.
Raziskovalci so tako prikazali, da se številni starši in njihovi otroci počutijo nelagodno zaradi domačih nalog. Petina njih je zatrdila, da so se včasih resnično mučili z nalogami, tretjina njih pa je dejala, da so se počutili neumno, ker jih niso znali rešiti.