Posilstvo

Žrtev trpi posledice celo življenje. (Foto: iStock)

Na spletu so objavili grozljiv posnetek iz beograjskega tramvaja, na katerem moški pristopi k mlademu dekletu, jo na hitro ogovori, nato pa plane nanjo. Začne jo nasilno otipavati in poljubljati. Dekle - staro naj bi bilo 15 let - se bori z njim, on pa postaja vse bolj nasilen.

Ugrabitev otroka pred očmi staršev

Kaj naj stori otrok, če je žrtev nasilja?

Grozljivo je, da je nekdo na tramvaju tako napadel in zlorabil nemočno dekle. In grozljivo je dejstvo, da se nihče o prisotnih ni odzval, da nihče ni pomagal, da nihče ni vsaj opozoril voznika tramvaja. Vsi so samo opazovali dogajanje.

TABU: Spolno nasilje v družini

Iz Javnega mestnega prometa so sporočili, da niso dobili nobene prijave. "Voznik je v kabini in ni mogel ničesar videti. Če bi ga kdo opozoril, bi se gotovo odzval. Ustavil bi tramvaj. Starši bi morali primer prijaviti policiji," so zapisali. Tudi oni se sprašujejo, zakaj nihče od potnikov ni ničesar storil.

Beograjskega storilca so aretirali. Verjetno so ga mnogi prepoznali na posnetku in policisti so ga lažje odkrili. Mi posnetka načrtno ne objavljamo, saj je preveč nazoren.

Kako je treba ravnati ob spolnemu nasilju?

Društvo SOS telefon

V brošuri slovenske policije z naslovom Spolno nasilje piše, naj žrtev skuša pobegniti ali pregnati storilca. Če ima orožje, naj se mu ne upira fizično. Poskuša naj biti karseda mirna in skuša naj ga z besedami prepričati, naj odloži orožje.

Če ni oborožen, naj skuša odvrniti njegovo pozornost ali ga celo fizično raniti, a ne za ceno lastne varnosti. Uporabi lahko različne predmete za obrambo - pilico, škarjice za nohte, plinski razpršilec, tudi lak za lase. 

Glasno naj zakriči "policija", "na pomoč", "požar", če lahko, ali naj drugače pritegne pozornost. Poskuša naj si zapomniti storilčev videz, če gre za neznanca. Predvsem pa mora vedeti: nikoli ni kriva žrtev!

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.

"Kazniva dejanja zoper spolno nedotakljivost so dejanja spolnega, fizičnega in psihičnega nasilja in pomenijo za žrtve enega najhujših posegov v njihovo osebnostno celovitost. Posledice nasilja so lahko za žrtve zelo hude. Okrevanje je dolgotrajno, zaradi posledic spolnega nasilja pa je lahko življenje žrtve za vedno zaznamovano in spremenjeno," poudarjajo na slovenski policiji.

Zato ne glejte stran, če ste priča spolnemu nasilju! Nikoli. Pomagajte. Če je kolikor toliko varno in če lahko s skupnimi močmi obvladate storilca, se lahko aktivno vmešate in pomagate žrtvi. Če ne, obvestite policijo. Takoj, brez odlašanja. Če vas je strah, pomislite, kako je šele strah žrtev. In vsaka žrtev je preveč!