Nasilje nad žensko

Če ste tudi sami žrtev nasilja, o tem spregovorite. Nihče nima pravice izvajati nad vami ničesar, kar si sami ne želite. (Foto: iStock)

V nefunkcionalnih odnosih se odvijajo različni tipi nasilja, ki so med seboj velikokrat prepleteni. Nekdo lahko nad svojo partnerico vrši tako spolno kot tudi fizično nasilje ali pa izvaja nad njo psihično vojno, ki jo na dolgi rok pripelje do brezna obupa.

Najhuje je, da v takšnih zlorabljajočih razmerjih ženske vztrajajo, saj velikokrat nimajo moči, da bi se osvobodile. Pri tem ne pomaga niti prigovarjanje prijateljev in bližnjih, ki so ji pripravljeni nuditi podporo. Zato velja nekakšno pravilo, da dokler se žrtev sama ne odloči prekiniti takšnega odnosa, je ne bo prepričalo nič. Gre za zelo znano dinamiko ’rablja in žrtve’, pri kateri oba potrebujeta drug drugega.

Rabelj potrebuje žrtev, da nad njo sprošča svojo stisko, žrtev pa ta teror potrebuje zaradi najzgodnejših odnosov, ki so bili zelo verjetno zlorabljajoči. Številne raziskave namreč kažejo, da je imela večina žensk, ki trpijo za domačim nasiljem, v otroštvu nasilne starše – lahko so doživljale izjemne čustvene napetosti ali pa so bile deležne pogostega fizičnega nasilja v obliki pretepanja.

Vse te težke izkušnje se globoko zapišejo v telo, takšna oseba pa potem nezavedno išče podobno izkušnjo in po navadi vstopi v odnos s partnerjem, ob katerem bo doživljala isto.

Preberite še: Odločene so, da ne bodo več molčale

Nasilje nad žensko

Ne smemo si zatiskati oči, saj vsakršno nasilje povzroča dolgotrajne fizične in čustvene posledice. (Foto: iStock)

 Vrste nasilja

Nasilje lahko umestimo v tri skupine, a se velikokrat med seboj prepletajo.

Psihično nasilje: V Sloveniji gre za najbolj razširjeno obliko nasilja. Od vseh ga je najtežje prepoznati, saj so znaki včasih zelo subtilni. Gre za izvajanje pritiska nad žrtvijo z izsiljevanjem s tišino, ignoriranjem, poniževanjem, nadzorovanjem, socialno izolacijo, grožnjami, kritiziranjem, zbujanjem krivde in občutkov manjvrednosti, postavljanje ultimatov, posesivnostjo, verbalnim nasiljem. Pri tem gre za kričanje, zmerjanje, poniževanje, cinizem.

Primer: Žena se želi vpisati na aerobiko, a ji mož tega ne dovoli, saj meni, da gre za nepotreben strošek. Skregata se, žena pa se vseeno odloči, da se bo vpisala in hodila na ure skrivaj, pod pretvezo, da ima službene obveznosti. A mož vseeno odkrije, da hodi na aerobiko, saj najde njen račun in vizitko. Vname se hud prepir, ponižuje jo, da ji aerobika ne bo pomagala pri njeni teži, da je debela in neprivlačna … Odloči se, da jo bo nad njo izvajal nadzor, zato pokliče v športni studio in sporoči, da njegove žene ne bo več tja. Zagrozi ji z resnimi sankcijami, če jo še enkrat zaloti. Žena obupa in se preda.

Stop nasilju nad ženskami

V nefunkcionalnih odnosih, kjer se odvija nenehna čustvena borba, se odvijajo različni tipi nasilja, ki so med seboj velikokrat prepleteni. (Foto: iStock)

Fizično nasilje: Pri tem nasilju gre za uporabo fizične moči, sile ali dejanj, s katerimi povzročimo poškodbo ali celo smrt. V partnerskih odnosih gre v večini primerov za odrivanje, prerivanje, klofute, pljuvanje, močnejše udarce v obraz, zvijanje okončin, brcanje, pritiskanje osebe ob tla/steno, puljenje las, davljenje in podobno.

Primer: Žena po nesreči zamudi na kosilo, za katerega sta bila z možem in še enim parom dogovorjena v bližnji restavraciji, kar moža močno vznejevolji. Že tam ji tiho zagrozi, da bo posledice občutila doma, kar ji seveda močno pokvari večer. Ko prideta domov, je nekaj časa vzdušje napeto, a mirno, sodu pa izbije dno, ko žena po nesreči razbije kozarec. Mož se besno odzove s klofuto in besedami, naj se spravi v red, saj s takšno ženo, ki ga sramoti pred drugimi, ne misli živeti. Kljub temu da je šlo le za krajšo zamudo in da se je žena opravičila, je mož popolnoma izgubil nadzor.

Preberite še: Izkoreninimo vse vrste nasilja in diskriminacije žensk in deklic

Spolno nasilje: Pri spolnem nasilju gre za veliko več kot le prisiljene spolne odnose. Gre za vedenje, ki vključuje spolnost, žrtev pa se počuti le kot objekt za spolno zadovoljitev drugega. Velikokrat pri tem sploh ni vključena fizična prisila, pač pa je žrtev že tako vdana v usodo, da v spolnost raje privoli, kot da tvega nasilje. Spolno nasilje je tudi neželeno otipavanje, poljubljanje in božanje, neprimerne pripombe o telesu, nasilna uporaba spolnih pripomočkov, spolno trpinčenje, masturbacija pred žrtvijo, razkazovanje svojega golega telesa, kar je žrtvi neprijetno, kazanje pornografskih vsebin, posilstvo.

Primer: Žena, ki z možem vztraja samo še zaradi otrok, si ne želi več spolnosti. Že leta in leta se mu upira, on pa s silo vedno doseže svoje. Ker vidi, da drugega izhoda nima in veliko raje potrpi, kot pa tvega kakšen udarec, se prepusti njegovim izprijenim spolnim praksam. Vedno, ko si mož zaželi igric, to tudi dobi, čeprav ona ob tem neizmerno trpi. Da lažje zdrži, se mentalno odklopi in počaka, da mož opravi svoje. Z otipavanje njenih prsi in hvalisanjem se mož postavlja tudi pred prijatelji, ko so ti na obisku, kar ženi predstavlja veliko ponižanje.

Nasilje nad žensko

Ne pomeni NE! (Foto: iStock)

Spregovorite, če ste tudi sami žrtev nasilja. Nihče nima pravice izvajati nad vami ničesar, kar si sami ne želite. Obrnete se lahko na številne nevladne organizacije, ki jih navajamo spodaj.

- Zavod EMMA, Center za pomoč žrtvam nasilja

- Društvo SOS telefon za ženske in otroke

- Društvo za nenasilno komunikacijo

- Društvo ženska svetovalnica

- Društvo KLJUČ

- Združenje proti spolnemu zlorabljanju

Preberite še: STOP nasilju nad ženskami

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.