Moški in ženska

Med seksom se poskušajte čim bolj sprostiti. (Foto: iStockphoto)

Najpogostejši odgovor je, da imate lahko spolne odnose spet šest tednov po porodu oziroma ko se neha čišča in  je mimo prvi pregled pri ginekologu. Na tega se morate naročiti šest tednov po porodu.

A včasih lahko traja tudi dlje, da je ženska spet pripravljena na spolni odnos z možem. Včasih so šivi, ki ste jih dobile zaradi rezanja prestredka, še vedno zelo občutljivi in še nekaj časa niti pomislite ne, da bi bili intimni s svojim partnerjem.

Prav tako je lahko nekaj mesecev po porodu nožnica še premalo navlažena, kar je popolnoma normalno. V tem primeru si lahko pomagate z lubrikanti, da prvi spolni odnos po porodu ne bo boleč.

Včasih pa matere, ki imajo dojenčka in se zbujajo z njim vsako noč, ga dojijo in imajo polno skrbi, enostavno še nimajo želje po seksu. Tudi to je povsem normalno in bo zagotovo minilo.

Dojenje

Sedaj ste tudi mamica. (Foto: iStockphoto)

Pomembno je, da se o svojih strahovih pogovorite s partnerjem, da bo tudi on poskušal razumeti, zakaj nimate želje po seksu. Prav tako lahko za nasvet vprašate ginekologa na prvem pregledu.

Življenje partnerjev se po rojstvu otroka zelo spremeni. Včasih imate lahko občutek, da se je vse obrnilo na glavo. Mogoče vas je strah, da partnerju niste več všeč. A brez skrbi, vse se bo uredilo.

Pomembno je, da se o težavah s partnerjem pogovorite in da poskušate biti pri spolnih odnosih čim bolj sproščeni. Zaupajte svojemu partnerju, uživajte v materinstvu.