Bom kdaj mama? Bom kdaj oče?

Zastavljeni vprašanji predstavljata ime nacionalne kampanje, v vsakdanjem življenju pa si ju zastavi vsak šesti slovenski par. Neplodnost je resna težava modernih družb, ki pa je ovita v tančico sramu. Da bi končno premagali tudi ta tabu in bi začeli glasno in na glas govoriti o bolezni, ki je zaprta v intimni krog in ki pesti kar 15 % slovenskih parov, je stekla osveščevalna kampanja. Njen namen je spodbuditi neplodne pare, da se ne sramujejo svoje neplodnosti, javnost pa osveščati o tem, da neplodnost obstaja med nami in da je to izredno težka življenjska preizkušnja, s katero morajo neplodni pari živeti, jo sprejeti, a kljub temu ohraniti pogum in zaupanje v starševstvo.

Neplodnost - 3

"Neplodnost se zdravi s svetovanjem, z zdravili in kirurškimi posegi, in če ti postopki niso uspešni, z oploditvijo z biomedicinsko pomočjo," pravi prof. dr. Bojana Pinter. (Foto: iStockphoto)

Vsako leto je na čakalni listi 45 novih parov!

Prof. dr. Bojana Pinter, ki je na Ginekološki kliniki UKC Ljubljana vodja darovalskih postopkov, poroča, da se na Ginekološki kliniki UKC Ljubljana na čakalno listo za darovane spolne celice vsako leto na novo vpiše približno 30 parov, ki potrebujejo darovano seme, in 15 parov, ki potrebujejo darovane jajčne celice. Od vseh prijavljenih jih trenutno 40 čaka na darovano seme, 25 parov pa na darovane jajčne celice. Čakalna doba za darovano seme je dve leti, za jajčne celice pa najmanj dve leti.

Reši nas lahko 15 Slovencev in 10 Slovenk!

V Sloveniji je v zadnjih letih zabeležen upad darovanja spolnih celic. Za tako alturistično dejanje se odloči približno 5 Slovencev in 1–3 Slovenke na leto. Da bi neplodnim parom lahko pomagali po najboljših močeh, pa bi potrebovali najmanj 15 novih darovalcev in 10 novih darovalk na leto.

Darovalca in darovalko čaka najprej zdravniški pregled

Darovanje spolnih celic je v Sloveniji anonimno in neodplačno. Če se boste odločili za darovanje, morate biti zdravi in polnoletni. Če ste moški, ste primerni, če ste stari od 18 do 55 let, če ste ženska, pa od 18 do 35 let. Pomembno je, da nimate nikakršnega resnejšega obolenja in da ne sodite v katero od skupin, pri katerih obstaja velika nevarnost okužbe s prenosljivimi boleznimi. Prav tako ne smete biti nosilci znanih, družinsko prenosljivih bolezni. Pred darovanjem boste opravili razgovor, kjer boste z zdravnikom poiskali odgovore na vse, kar vas zanima, hkrati pa vam bo zastavil vprašanja o vašem zdravstvenem stanju: o vaših telesnih in duševnih boleznih, družinskih boleznih, boleznih vaših otrok (če jih imate) in o genetskih boleznih. Zabeležil bo vašo telesno višino, telesno težo, konstitucijo, barvo oči, las in polti. Za darovanje so zelo pomembni tudi genetski dejavniki, dedne bolezni pri sorodnikih in starostni dejavniki tveganja za nastanek genetskih nepravilnosti, ob čemer velja poudariti, da bodo strokovnjaki, v kolikor bodo odkrili kakšne nepravilnosti, z vašim soglasjem opravili tudi nadaljnje preiskave.

Neplodnost - 2

Čakalna doba za darovano seme je dve leti, za jajčne celice pa najmanj dve leti. (Foto: iStockphoto)

Pregledu bodo sledil odvzem krvi, določitev vaše krvne skupine, Rh faktorja ter morebitnih drugih protiteles proti antigenom na rdeče krvničke, prav tako pa bodo opravili serološke preiskave za odkrivanje protiteles proti sifilisu, virusu hepatitisa B in C, citomegalovirusu ter virusu HIV 1 in 2. Strokovnjaki, ki na Ginekološki kliniki v Ljubljani opravljajo in skrbijo za postopke oploditve z biomedicinsko pomočjo (OBMP) pravijo, da bodo "uporabili le seme, ki je bilo zamrznjeno vsaj šest mesecev. Zato bomo po šestih mesecih ponovno pregledali vašo kri na protitelesa proti sifilisu, virusu hepatitisu B in C, citomegalovirusu ter virusu HIV 1 in 2. Če bodo rezultati obakrat negativni, bomo semenske celice lahko uporabili za oploditev z biomedicinsko pomočjo (OBMP). Svežega semena za OBMP ne smemo uporabiti. Teste za odkrivanje drugih bolezni bomo opravili z vašo privolitvijo le, če ste preboleli ali bili v stiku s katero od nevarnih nalezljivih bolezni. Vaše seme bomo uporabili za oploditev in rojstvo otrok v največ dveh družinah." Pri darovanju jajčnih celic so preiskave podobne. Pred darovanjem jajčnih celic, ki se opravi z ultrazvočno punkcijo jajčnikov, darovalka prejema hormonske injekcije za spodbujanje rasti in dozorevanja jajčec.

144 otrok od leta 2001

Prof. dr. Bojana Pinter pravi, da se je od leta 2001 za darovanje spolnih celic odločilo 115 moških. Z njimi so pomagali 235 parom, rodilo pa se je 144 otrok, medtem ko je 17 nosečnosti še v teku. Za darovanje jajčnih celic se je v istem obdobju odločilo 51 žensk, s katerimi so pomagali 91 parom. Plod uspešnosti je 12 otrok, 5 nosečnosti je še v teku.

Vaša identiteta bo ostala skrita

Če ste se odločili za darovanje, potem morate vedeti, da nimate pravnih ali drugih obveznosti ali pravic do otrok, spočetih v postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo. Prav tako bodo vaša identiteta in zdravstveni podatki ostali skriti – strokovnjaki se zavezujejo, da bodo vse vaše podatke varovali kot poklicno skrivnost. Zaradi varovanja skrivnosti je darovanje vaša osebna skrivnost. S podpisom izjave boste potrdili prostovoljno privolitev v darovanje spolnih celic.

Za vse, ki ste se odločili pomagati, je več informacij na voljo na spletni strani Kliničnega oddelka za reprodukcijo Ginekološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani na www.daruj.com in www.reprodukcija.si ali na tel. številki 01-522-6074 od 9h do 12h od ponedeljka do petka.

 

Plod - 2

(Foto: iStockphoto)

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na