Poglejte si zabavni video, kako je Ella sprejela bratca Colemana. Objavil ga je njen oče Jordan Jeremias:

Upamo, da bo Ella sčasoma vzljubila bratca in da bosta nekoč najboljša prijatelja. Na nek način pa jo je treba razumeti. Mamica treh se spominja ljubosumja njenega prvorojenca. Ko je dobil bratca, je bil star komaj 20 mesecev. Tako majhen ni vedel, da je imeti brata eno večjih sreč na svetu. Mamica je po rojstvu drugega otroka zelo trpela. Novorojenček je v prvih mesecih terjal največ njenega časa, zelo malo se je lahko posvetila starejšemu sinčku. On je zato postajal čedalje bolj trmast in jokav. V nekem trenutku ji je celo rekel, da je nima rad. Takrat je vzela stvari v svoje roke. Vsak dan je pol ure preživela samo s starejšim sinom in stanje se je izboljšalo.

Prihod novega družinskega člana je praviloma stresna predvsem za starejšega bratca ali sestrico. Zato je pomembno, da se nanjo skupaj pripravite. Težko je napovedati, kakšen bo odziv sorojenca, saj je to odvisno od številnih dejavnikov, zagotovo pa mu lahko kot starši vse skupaj olajšate.

Starejši otroci se morajo sprijazniti, da si bodo ljubezen staršev od zdaj naprej delili. Izjemno pomembno je, da otroka pripravite na prihod novega družinskega člana. Pokažite mu, da ga imate radi, kljub obveznostim in pomanjkanju časa. Včasih je dovolj že objem in nekaj lepih besed. Ne pozabite, da vas še vedno potrebuje, čeprav morda ne zna povedati. Zato nagaja, se upira, grize nohte, moči posteljo ... Tako vam kaže, kako zelo vas potrebuje.

Preberite še: Razkrivamo, kako se soočiti z otrokovo jezo, ljubosumjem, žalostjo, trmo ...

Otrok imunski sistem

Prihod novega družinskega člana je lahko tudi stresen. (Foto: Profimedia)

Vsaka sprememba zahteva svoj čas

Kako bo vaš prvorojenec sprejel bratca ali sestrico, je odvisno tudi od njegove starosti, osebnih značilnosti, navezanosti na vas. Predvsem mu dajte čas, da se navadi na novonastalo situacijo. Nekateri otroci se odzovejo z izrazito skrbnostjo okoli novorojenčka, druge spet muči ljubosumje in težko sprejmejo novega člana … Kakor koli, bodite potrpežljivi.

Otroku že v nosečnosti povejte, da se bo družina povečala

Otroku dovolj zgodaj povejte, da je na poti dojenček. Dajte mu čas, da se na prihod pripravi tudi sam. Po mnenju strokovnjakov je pravi čas, ko se vam začne poznati trebušček. Starejšega otroka vključite v priprave in skupaj z njim izberite ime, posteljico, oblačila. Razložite mu, kaj lahko pričakuje. Ne olepšujte preveč, ker bo samo razočaran, ko novorojenček ne bo igral nogometa ali kaj podobnega. Otroku pojasnite, da bo dojenček najprej predvsem veliko jokal in spal, ampak da bo prišel čas tudi za njune skupne dogodivščine.

Otrok in igre v snegu

Čas za skupne dogodivščine. (Foto: iStock)

Ustaljeni ritem

Poskrbite za utečeno družinsko življenje. Starejši otrok naj vzdržuje svojo rutino oziroma nadaljujte z ustaljenimi navadami. To mu omogoča občutek varnosti in stabilnosti. Velika sprememba je že samo povečanje družine, tako da ostale večje spremembe (selitev, menjava vrtca/šole itd.) pustite za poznejši čas, če je le mogoče.

Starejšega otroka vključite v nego dojenčka

Zaposlite starejšega otroka naj vam pomaga pri vsakodnevnih opravkih okoli otroka. Tako se bo počutil pomembnega in koristnega, pa tudi začel se bo povezovati z dojenčkom. Lahko vam prinese pleničko, ga poskuša spraviti v boljšo voljo, mu pove pravljico za lahko noč itn. Ob tem otroka pohvalite in pohvalite ga tudi, če je pripravljen z njim deliti igračo. Mogoče si bo želel enakih stvari kot jih počne dojenček, ampak brez skrbi, ker bo hitro spoznal, da je prednost biti starejši, ker ne piješ samo mleka.

Sorojenca

Otroka vključite v nego dojenčka. (Foto: Pixabay)

Kako mu odgovoriti na vprašanje – od kje pride bratec oziroma sestrica?

Pri odgovoru upoštevajte otrokovo starost. Do treh let mu lahko poveste pravljico, skozi katero mu posredujete stvari na njemu razumljiv način, medtem ko starejšemu otroku lahko razložite, da raste v trebuščku novo bitje oziroma njegov bratec/sestrica.

Vaše počutje vpliva tudi na otroka

Poskrbite tudi za sebe in se skušajte čim manj obremenjevati. Sprostite se, razmišljajte pozitivno in ne delajte si nepotrebnih črnih scenarijev vnaprej. Dobro voljo, veselje in prijetno vzdušje bo čutil tudi vaš otrok in se bo že zato tudi sam bolje počutil.

Družina

Poskrbite za pravo vzdušje. (Foto: iStock)

Pomembno je, da ljubezen in sprejetost čutijo vsi otroci ne glede na svoja leta. Vsak otrok si zasluži ljubezen svojega starša. Dajte mu jo. Preverite, kaj bi morali vsak dan povedati svojim otrokom ...

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.