Če ne bi tega zakonsko uredili, bi bilo otrokom ime Facebook, Rambo, Batman, Mini Cooper, Adolf Hilter ali Smrdljiva glava. Preverite, katera imena so prepovedana po navajanjih Business Insiderja.

Novorojenček

(Foto: Thinkstock)

Razkrivamo najpogostejša imena v Sloveniji!

Nemčija

Matt
Adolf Hitler
Kohl
Stompie
Osama bin Laden

Priimek ne more biti ime, ne obstajajo nevtralna imena za oba spola, otrok se ne more imenovati po predmetu ali proizvodu. Ime ne sme škoditi otrokovi dobrobiti in ne sme izzvati poniževanje za vse življenje.

Kaj otrokovo ime pove o vas?

Francija

Nutella
Strawberry
Deamon
Prince William
Mini Cooper
Džihad

V Franciji mora urad za imena obvestiti lokalno sodišče, če menijo, da je ime čudno in da nasprotuje otrokovim interesom. Sodišče lahko prepove to ime, še posebej, če ocenijo, da ga bodo zaradi tega vse življenje poniževali.

Že 19. zaporedno leto je najpopularnejše ime v Sloveniji ...

Danska

akobp
Ashleyi
Anus
Monkey
Pluto

Obstaja seznam 7000 dovoljenih imen. Če želite otroku dati drugačno ime, morate dobiti dovoljenje z oddelka za raziskovanje imen na vseučilišču v Kopenhagnu. Približno 1000 imen obravnavajo letno, 20 odstotkov jih zavrnejo, večinoma zaradi čudnega izgovarjanja.

Islandija

Zoe
Harriet
Duncan
Enrique
Ludwig

Tudi tukaj obstaja seznam imen. Če želite otroku dati drugačno ime, morate dobiti dovoljenje islandskega komiteja za imena. Približno polovico zahtevkov letno zavrnejo, ker kršijo stroga islandska pravila. Le-ta pa so: islandska imena morajo imeti islandske slovnične zaključke in ne smejo biti v konfliktu z islandsko lingvistično strukturo. Tudi če ime vsebuje znake, ki ne obstajajo v islandski abecedi (na primer: c, q ali w), ga bodo prepovedali.

Novorojenček

(Foto: Thinkstock)

Malezija

Chinese Ah Chwar (kača)
Woti (seks)
Khiow Khoo (grba)
Chow Tow (smrdljiva glava)
Sor Chai (nor)

V Maleziji obstaja seznam nezaželenih imen, na seznamu nesprejemljivih so imena živali, žalitve, številke, hrana in člani kraljeve družine ali posvečena imena.

Takšno ime strogo prepovedano!

Mehika

Facebook
Rambo
Escroto
Hermione
Batman

V Mehiki so prepovedali imena, ki so žaljiva, grda ali nimajo pomena. Glavni vzrok za to je, ker vlada želi zaščititi otroka pred maltretiranjem.

Nova Zelandija

Lucifer
Seks Fruit
Fat Boy
Cinderella Beauty Blossom
Talula Does The Hula From Hawaii

Tukaj ne smejo dati žaljivih imen, takšnih, ki imajo več kot 100 znakov ali vsebujejo služben naziv ali položaj.

Portugalska

Nirvana
Rihanna
Jimmy
Viking
Mona Lisa
Sayonara

Tukaj morajo biti imena tradicionalna, ne smejo biti spolno orientirana in ime ne sme biti vzdevek. Obstaja seznam na 82 straneh z imeni, ki so sprejemljiva in katera niso.

Novorojenček

(Foto: Thinkstock)

Saudska Arabija

Binyameen
Mlaika
Malak
Linda
Maya

Vlada Saudske Arabije je prepovedala več kot 50 imen, ki zvenijo preveč tuje, neprimerno, niso v skladu z družbenimi ali religioznimi tradicijami.

Švedska

Metallica
Superman
Ikea
Elvis
BrfxxccxxmnpccccIII

Prepovedana so imena, ki so žaljiva ali so neugodna za otroka.

Tako je pri nas

V Sloveniji imamo Zakon o osebnem imenu. V njem je zapisano: "Pravica do svobodne izbire osebnega imena se sme omejiti le, če je to nujno za zavarovanje javne varnosti, morale ali pravic in svoboščin drugih ljudi."

Ime starši določijo sporazumno. Če pristojni organ ugotovi, da otroku ime ali priimek ali ime ni bilo določeno v skladu zakona in bi lahko škodovalo koristim otroka, opozori starše.

Če v 15 dneh ne določijo novega imena, pristojni organ v matični register vpiše otroka z imenom, ki so mu ga starši določili, in obvesti pristojni center za socialno delo, ki lahko ukrepa v skladu s svojimi pristojnostmi v zvezi z vzgojo in varstvom otrok.