Družinski svetovalec in otroški psiholog dr. Leonard Sax je prepričan, da mnogi starši danes popolnoma napačno razumejo svojo vlogo v otrokovem življenju in težko najdejo ravnotežje med prijateljskim odnosom in avtoriteto. ''Razvajen otrok ni tisti, kateremu so starši dali ogromno ljubezni, temveč tisti, kateri nikoli ni imel pravil in omejitev. Posledica je to, da ima takšen otrok privzgojene napačne vrednote in to mu pozneje v življenju lahko le škodi.''

Mama in hčerka

Kot starši morate vzpostaviti avtoriteto, ne pa biti otroku najboljši prijatelj. (Foto: iStockphoto)

Rutina mora biti!

Res se delovni čas raztegne v pozno popoldne in staršem ostane premalo za druženje z otrokom. To poskušajo nadoknaditi s tem, da so mu pravi prijatelji, da imajo z njim odličen odnos, da mu ne postavljajo omejitev in ga ne kritizirajo.

Zavedati se morate, da pomanjkanje rutine pri otroku dolgoročno vodi v prepogoste prepire, jokanje in vsesplošno nerazumevanje med družinskimi člani. ''Vztrajanje pri rutini je zelo pomembno, ne glede na to, koliko prostega časa imate. Čas za spanje, skupno kosilo, lepo vedenje in druge osnovne stvari, ki jih poskušate privzgojiti pri otrocih, morajo biti stalnica in pri tem morate brez pogovora vztrajati,'' je prepričana psihologinja dr. Laura Kastner.

Naučite se reševati spore!

Starši otrokom prepogosto popuščajo in jim v vsem ustrežejo samo zato, da bi se na javnem mestu izognili prepirom . ''Ko otrok vstopi v najstniška leta, se število konfliktov poveča in če se jih niste naučili že prej reševati, bo prišlo do velikih težav,'' izpostavlja psihologinja Madaline Levine. Staršem svetuje, da dobro razmislijo, o čem je primerno razpravljati z otrokom in koliko bo sploh prepir na koncu prinesel dobre rezultate za obe strani. Ni isto, če se prepirate o tem, ali lahko za zajtrk je čokolado, ali o tem, da bi rad imel mobilni telefon, ki si ga ne more kupiti z žepnino.

Otrok

Otrok mora poleg šolskih obveznosti imeti še druge. (Foto: iStockphoto)

Otrok mora poleg šole imeti še druge obveznosti!

Starši menijo, da je najbolj pomembno pri vzgoji to, da je otrok v šoli uspešen, zato mu ni treba delati ničesar drugega. Pedagogi svetujejo, da starši seveda morajo spodbujati otroke, da se učijo, obenem pa jim morajo dati obveznosti tudi doma. Znati morajo pospraviti posteljo, ko vstanejo, pobrisati prah, odnesti smeti … kajti le tako si bodo ustvarili dobre delovne navade.

Avtoriteta namesto prijateljstva

Čeprav želite biti svojemu otroku najboljši prijatelj, je to seveda nemogoče. Vloga staršev je, da otroka naučijo, kako stvari v življenju funkcionirajo, da morajo avtoriteto spoštovati. Prijatelj prijatelju ne more reči, da nečesa ne sme početi, starši pa to seveda lahko, morajo in znajo povedati. Psiholog Sax vseeno priporoča odprto komunikacijo med starši in otrokom, kar pa ni enako prijateljskemu odnosu.
 

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na