Starši

Nekatera pravila lahko kršite. (Foto: Profimedia)


Urnik in rutina nista tako pomembna.

Prebrali ste, da morate z otrokom, ko ga prinesete iz porodnišnice, vzpostaviti rutino, da se morate držati točno določene ure, kdaj je in kdaj gre spat. Če imate veliko družino, vam to včasih ne uspe in nič zato. Četudi je to vaš edini mali družinski član in vam ne gre vse po načrtu, ne obupujte. Prisluhnite sebi in svojemu otroku. Prilagodite aktivnosti dojenčkovemu vedenju in ostanite mirni. Ne glejte ves čas na uro.

Ne, sterilnost ni nujna.

Ko pride v družino nov član, novopečene mamice mislijo, da mora biti vse sterilno čisto. To velja za stekleničko, s katero otroka hranite, ostalo ni tako pomembno, delo, pospravljanje, čiščenje, brisanje vas lahko počaka.

Zajtrk

Otrok naj sam prepozna, ali je še lačen ali ne. (Foto: Profimedia)

Poje naj, kolikor sam želi.

''Vse mora pojesti s krožnika,'' so govorile naše mame. Danes strokovnjaki trdijo, da starši ne smejo siliti otroke, da pojedo vse. Majhni otroci imajo preprostejši odnos do hrane kot odrasli. Jedo, ko so lačni, in prenehajo, ko so siti. Če jih boste silili, da jedo več, kot so pripravljeni, boste pokvarili naraven odnos do hrane in privzgojili jim boste navado, da se bodo preveč najedli, kar pa kasneje vodi v debelost.

Otrok ne potrebuje čim več interesnih dejavnosti.

Dobro je, da otrok obiskuje interesne dejavnosti in se tako čim hitreje in čim bolje razvija na določenih področjih. Toda, če boste s tem, da ga morate vsako popoldne voziti z ene na drugo, preobremenjeni, da bo otrok preutrujen od vsega skupaj, ne boste koristili niti otroku niti sebi. Nič ne bo narobe, če bo otrok nekatere popoldneve preživljal doma in se bo sproščeno samo igral.

Ja, otrok lahko gleda televizijo.

Čeprav vsi pišejo, kako gledanje televizije škodi otroku in povzroča razne motnje v vedenju, mnogi izpostavljajo tudi njene koristi. Ob ''pametni dozi'' gledanja risank, oddaj, filmov se bo otrokov govor hitreje razvijal. Pomembno je tudi, da gledate starši risanke skupaj z otrokom in se o vsebini tudi pogovorite, mu razložite nejasnosti.

Ne uboga? Ne kaznujte ga vedno.

Občasni otrokovi izpadi so povsem normalni in ne zahtevajo vedno kazni. Čeprav je kaznovanje uspešna metoda vzgoje, ni nujno, da jo uporabljate vedno. Včasih lahko otrokov izpad tudi ignorirate ali se z njim pogovorite z mirnim glasom.