Sprememba, ki jo v življenje prinese rojstvo otroka, je za vsako žensko zelo velika, tako čustvena kot fizična. Zdravnica Mary L. Gavin in filozofinja Vanessa Ann Vigilante zatrjujeta, da je to povsem normalno. Nič nenavadno ni, če so pri ženski po porodu prisotna čustvena nihanja. Enkrat bo mamica skakala od sreče, že nekaj minut pozneje pa jo bodo prevzela čustva in bo jokala. Čez nekaj ur jo bosta lahko razjedala jeza in bes, zmanjkalo ji bo poguma. V misli se ji bo prikradla poved: ''Pravzaprav sem slaba mama … očitno nimam dovolj rada svojega otroka.''

Mama opazuje otroka

Čustvena nihanja so povsem normalna za novopečeno mamico. (Foto: Profimedia)

Kaj je vzrok čustvenim nihanjem?

Tudi za temi čustvenimi nihanji se skriva hormonsko neravnovesje, ki se je že pojavilo v nosečnosti, in sicer je že takrat prišlo do padca hormonov progesterona in estrogena.
Prav tako pa nenadnim spremembam razpoloženja veliko botruje tudi neprespanost, ki jo zahtevata pogosto nočno vstajanje in hranjenje novorojenčka.

Kako najti čas zase in si urediti misli?

Zdravnica in filozofinja sta ugotovili, da vedenjska nihanja po navadi trajajo le nekaj dni, največ nekaj tednov po porodu in izginejo brez dodatnega zdravljenja z zdravili.

Mama bere knjigo

Ženska si mora ob prihodu dojenčka tudi vzeti čas zase ... (Foto: Profimedia)

Seveda pa lahko k pozitivnejšemu razmišljanju pripomore tudi to, da si kljub nenehni skrbi in negi za otroka mamica vzame čas zase.

Poskrbeti morate tudi za svojo prehrano, redno jesti in ne preskakovati obrokov. Izbirajte polnovredna živila, izogibajte se masni in sladki hrani. Pijte dovolj, predvsem vode in ne sladkih ter gaziranih pijač.

In čeprav želite vse postoriti sami, sprejmite pomoč prvih nekaj dni, tednov po porodu. Dovolite prijateljem, prijaznim sosedom, da namesto vas opravijo najnujnejše nakupe. Mogoče vam lahko stanovanje pospravi partner, mama ali tašča. Ne obremenjujte se s tem, koliko prahu se je nabralo na policah, koliko perila se je nabralo v košu, koliko umazane posode je v pomivalnem koritu … vse to lahko počaka. Raje se vsaj za pet minut usedite in globoko dihajte, zraven pa še zaprite oči in se popolnoma sprostite.

Tistega, ki mu popolnoma zaupate, prosite, naj vam pazi otroka, med tem ko si vi privoščite sproščujoče prhanje ali kopanje. Nič ne bo narobe, če nekdo uro ziba in zabava vašega dojenčka, med tem ko vi v spalnici dremljete ali berete knjigo.

Delite svoje skrbi, čustva, opažanja s prijatelji, sorodniki, partnerjem ali drugimi mamicami na spletnih forumih. Prav slednje vam lahko dajo marsikateri koristni nasvet, s katerim boste lažje prebrodili prve dni z novorojenčkom.

Če se ne morete otresti otožnosti …

''Če otožnost traja več kot dva tedna in se simptomi poslabšajo, se pogovorite z zdravnikom. Treba je ugotoviti, ali je za vaše čustveno nihanje kriva poporodna depresija,'' priporočata Gavinova in Vigilantejeva. Ne skrivajte, da se ne počutite dobro, ne skrivajte svojih misli, čustev, poporodna depresija je bolezen, ki zahteva zdravljenje prav tako kot kakšna druga bolj razširjena in znana bolezen.

 

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na