dominvrt

Boste odslej manj časa na porodniški?

STARŠI
0
05.04.2019, 7:31

Evropski poslanci so na plenarnem zasedanju v Bruslju sprejeli več ukrepov za usklajevanje dela in družinskega življenja. Med njimi je najmanj 10 delovnih dni očetovskega dopusta, plačanega na ravni bolniškega dopusta, dva meseca plačanega neprenosljivega starševskega dopusta, pet dni letnega oskrbovalskega dopusta in prilagodljivi delovniki.

Boste odslej manj časa na porodniški?

Direktiva, o kateri so se neformalno strinjali ministri EU, postavlja minimalne zahteve za vse države članice. Gre za prizadevanja, da bi spodbudili zastopanost žensk na trgu dela in okrepili vlogo očeta ali enakovrednega drugega starša v družini. To bi koristilo otrokom in družinskemu življenju, hkrati pa tudi bolj ustrezno odražalo družbene spremembe in spodbujalo enakost spolov, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Starševski dopust
Preberi še:
Starševski dopust

Z direktivo je podeljena pravica do najmanj 10 delovnih dni plačanega očetovskega dopusta za očete in enakovredne druge starše (kjer so priznani v nacionalni zakonodaji) v času rojstva ali ob rojstvu mrtvega otroka. Ta dopust mora biti plačan vsaj v tolikšnem obsegu kot bolniški dopust.

Na porodniškem dopustu boste spoznali nove prijatelje
Preberi še:
Na porodniškem dopustu boste spoznali nove prijatelje

Poslanci so dodali tudi dva meseca neprenosljivega in plačanega starševskega dopusta. Ta dopust bi moral biti individualna pravica, ki bi ustvarila primerne pogoje za bolj uravnoteženo porazdelitev skrbniških odgovornosti znotraj družine.

Mamica in dojenček
Mamica in dojenček/ FOTO: iStock

Države članice bodo določile primerno raven plačila ali nadomestila za minimalno neprenosljivo obdobje starševskega dopusta, upoštevajoč, da ima starševski dopust pogosto za posledico izgubo dohodka v družini.

Kaj o vračanju na delo pravi zakon?
Preberi še:
Kaj o vračanju na delo pravi zakon?

Države članice morajo tudi ponuditi pet dni oskrbovalskega dopusta letno za delavce, ki zagotavljajo osebno nego sorodniku ali osebi, živeči v istem gospodinjstvu, z resnimi zdravstvenimi težavami ali starostno oslabelostjo.

Novost za nosečnice in starše: prenovljena Bibaleze.si
Preberi še:
Novost za nosečnice in starše: prenovljena Bibaleze.si

Države članice, ki že zagotavljajo plačilo ali nadomestilo, vredno vsaj 65 odstotkov neto plače delavca, za vsaj šest mesecev starševskega dopusta za oba starša, bodo ta sistem lahko obdržale.

Vračanje na delovno mesto po porodniškem dopustu
Preberi še:
Vračanje na delovno mesto po porodniškem dopustu

Utrujenost
Utrujenost/ FOTO: Profimedia

Zaposleni starši in skrbniki bodo poleg tega lahko prosili za prilagoditev svojega delavnika, vključno z delom od doma ali s prilagodljivimi urniki. Pri obravnavi prošenj za fleksibilno delo bodo delodajalci upoštevali ne le svoje vire in operativno zmogljivost, temveč tudi posebne potrebe staršev invalidnih in dolgotrajno bolnih otrok ter staršev samohranilcev.

Živa pet let ni mogla zanositi
Preberi še:
Živa pet let ni mogla zanositi

Besedilo je bilo sprejeto s 490 glasovi za, 82 proti in 48 vzdržanimi. V veljavo bo stopila dvajseti dan po objavi v Uradnem listu EU. Države članice pa bodo morale določila direktive v svojo nacionalno zakonodajo prenesti v treh letih, so še zapisali v Evropskem parlamentu.

Koliko časa bo Meghan Markle na porodniškem dopustu?
Preberi še:
Koliko časa bo Meghan Markle na porodniškem dopustu?

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

Sebastiena Abramova bo policija ovadila tudi ...
Roberts o Rossiju: Moral bi sedeti v gugalniku
Fonsi z novimi nalezljivimi ritmi, a ne sam
Tina Gorenjak se poljuba zaradi bolečin sploh ne ...
Umrla ženska, ki je postala obraz nevarnosti ...
Tako se pravilno uživajo ogljikovi hidrati
Znaki, ki namigujejo, da pričakuje dvojčka
Tako izgleda avto za 2,3 milijona evrov
'Ja, kaj te mami nič ne uboga?'
Osemurni delovnik za marsikoga predstavlja zgolj ...
Ta zelišča morate imeti na svojem vrtu ali ...
Triki, ki jih mora pri peki poznati vsak moški