Prejšnji teden je vlada razveselila bodoče starše z novico, da bo po šestih letih porodniško nadomestilo spet 100-odstotno. Nadomestilo tako ne bo več 90-, ampak 100-odstotno, so za 24ur.com potrdili na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Prvo izplačilo celotnega nadomestila plače bo v februarju 2019 za januar 2019.

Družina

Očetovsko in starševsko nadomestilo bo z novim letom znašalo 100 odstotkov osnove in ne več le 90 odstotkov kot doslej. (Foto: iStock)

Upravičencem, ki trenutno koristijo porodniško nadomestilo, bo ministrstvo samo izdalo nove odločbe, tako da posebne vloge ni potrebno vlagati, so dodali. Država bo torej vsem upravičencem sama izdala nove odločbe. V njih bo od 1. januarja "odločeno o nadomestilu v višini 100 odstotkov osnove, brez zgornje omejitve pri materinskem nadomestilu in z zgornjo omejitvijo 2,5-kratnik povprečne plače pri očetovskem in starševskem nadomestilu."

Vračanje na delovno mesto po porodniškem dopustu

Vlada odpravlja varčevalne ukrepe tudi na drugih področjih družinske politike in socialnih transferjev. Odločili so tudi, da ostaja dodatek za velike družine, ki po novem ne bo več vezan na cenzus, kar pomeni, da ga bo prejemalo 4000 družin več kot doslej. Otroške dodatke pa bodo še naprej prejemali tudi tisti, ki so v sedmem ali osmem dohodkovnem razredu.

Tako bo:

očetovsko in starševsko nadomestilo bo znova znašalo 100 odstotkov posameznikove povprečne plače v zadnjih 12 mesecih (doslej 90 odstotkov);

dodatek za veliko družino bo spet univerzalna pravica in ga bodo prejele vse velike družine ne glede na dohodkovni položaj (doslej omejen na cenzus);

materinsko nadomestilo bo neomejeno, starševsko pa na 2,5-kratnik povprečne plače (doslej 2-kratnik).

► do državne štipendije bodo upravičeni dijaki in študenti iz družin z dohodki pod 659,30 evrov neto povprečno na družinskega člana (do zdaj je bil cenzus 576,89 evra).

Zaradi nekaterih sprememb pa bo treba oddati novo vlogo

Slovenija ostaja socialna država in tudi država z eno najbolj ugodnih družinskih politik na svetu.
Ministrica Ksenija Klampfer

Kot rečeno bo upravičencem, ki bodo imeli 1. januarja 2019 veljavno pravico do materinskega, očetovskega oziroma starševskega nadomestila v višini 90 odstotkov osnove oziroma z zgornjo omejitvijo, po uradni dolžnosti izdana nova odločba.

Dodatek za veliko družino v novem letu ne bo več odvisen od gmotnega položaja družine in bodo do njega upravičene vse družine s tremi ali štirimi oziroma več otroki. Pogoj pa je, da imajo eden od staršev in otroci skupno stalno prebivališče v Sloveniji. Za vse upravičence do otroškega dodatka in za vse z oddano vlogo za uveljavljanje pravice do dodatka za veliko družino v letošnjem letu bo center za socialno delo odločil o pravici do dodatka za veliko družino po uradni dolžnosti. To pomeni, da jim ni treba vlagati posebne vloge. Vsi ostali morajo za uveljavljanje pravice vložiti vlogo. Predvidoma bo izplačilo dodatka za veliko družino za leto 2019 v aprilu 2019. Do dodatka za velike družine bo po novem upravičenih približno 4000 družin več.

Do državne štipendije bodo od 1. januarja 2019 dalje upravičeni tudi tisti, pri katerih mesečni dohodek na družinskega člana ne presega 659,30 evra. Do sedaj je cenzus za pridobitev državne štipendije znašal 576,89 evra. Zaradi odprave varčevalnih ukrepov in posledično sprostitve celotnega zadnjega dohodkovnega razreda bodo do štipendije upravičeni tudi tisti, pri katerih mesečni dohodek na družinskega člana znaša od 576,90 do 659,30 evra. Državna štipendija v zadnjem dohodkovnem razredu znaša 35 evrov za mladoletne in 70 evrov za polnoletne upravičence. Do državne štipendije bo tako upravičenih približno 8500 dijakov oziroma študentov več.

Vlagatelji lahko oddajo vloge na pristojni center za socialno delo od 1. decembra. Vloge morajo vložiti tako tisti, ki jim je bila štipendija v preteklosti zavrnjena zaradi preseganja cenzusa kot tudi tisti, ki jim državna štipendija v šolskem oziroma študijskem letu 2018/2019 miruje zaradi preseganja cenzusa. Centri za socialno delo ne bodo odločali o upravičenosti do štipendije po uradni dolžnosti, ampak samo na podlagi vloge, so opozorili na ministrstvu.

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.