Očka

Tudi oče ima lahko poporodno depresijo. (Foto: iStockphoto)


Vzroki za poporodno depresijo

Strokovnjaki ugotavljajo, da kar 62 odstotkov novopečenih očkov trpi za poporodno depresijo. Pri ženskah, ki so pravkar postale mamice, vzrok iščejo v nehormonskem ravnovesju, pri moških pa v različnih dejstvih, ki vplivajo na življenje.

Novopečenega očka je seveda strah, ali bosta s partnerico finančno zmogla. V družino je prišel novi družinski član in zanj stvari kar precej stanejo. Skrb je še večja, če nista zaposlena oba starša. Razmišljanje, kako bo vse omogočil otroku, lahko vodi tudi k poporodni depresiji.

V središču pozornosti je zdaj dojenček in partnerica nima več toliko časa za moškega. Novopečeni očka s lahko počuti odrinjenega in tudi to je lahko vzrok, da postane potrt, žalosten, brezvoljen, nemiren …

Žalosten moški

Za poporodno depresijo je med drugim krivo tudi to, da ni več v središču pozornosti. (Foto: iStockphoto)

Nov član pomeni tudi manj časa za romantiko, posteljne vragolije, kar pa mnogim moškim ni po godu in lahko zapadejo v depresijo.

Žena vam je vedno pripravila srajco, izbrala hlače za službo? Vedno znova vas je spraševala, kako ste preživeli dan? Sedaj, ko imata otroka, pa se vajin pogovor ves čas vrti le okrog njega. Manjka vam vajina povezanost, manjkajo vam pogovori tudi o čem drugem, kot so le plenice, kolike, jokanje, uvajanje goste hrane ipd. Vajini odnosi drug do drugega so tudi zelo spremenjeni, kar pa vam ne da miru in ste zato depresivni. Poleg tega je sedaj vse drugače, vse morate prilagoditi temu drobcenemu bitju, ki vam je življenje postavil na glavo. Nikamor se ne morete odpraviti zvečer, nikamor ne morete iti, ne da bi vnaprej načrtovali. Mnogi moški prav to krivijo za svojo poporodno depresijo.

In ja, mirne noči v tišini so preteklost. Dojenček se ponoči zbuja, je lačen, treba ga je tudi previti. Vse to vam krade spanec in zjutraj se zbujate neprespani in nejevoljni. Če to traja več tednov, mesecev, je lahko posledica čustvena izčrpanost.

Rešitev je …

Depresija lahko po nekaj tednih, ko vzpostavite z dojenčkom rutino, povsem izpuhti.

S partnerico se o svojih čustvih vedno pogovarjajte na glas. Poskušajta najti proste minute, urice samo zase, naj vama takrat otročka popazita babica in dedek.

Če se depresija veleče in vleče, pa je najbolje, da se naročite na pregled pri izbranem osebnem zdravniku in skupaj poiščete ustrezno terapijo.