Plenice

(Foto: Thinkstock)

 Kam sodijo umazane plenice?

Kam pa vi odvržete plenice? Imate doma poseben koš, ki zavija plenice v vrečke, da se potem doma ne širijo neprijetne vonjave? Če pa ste zunaj, veste, v kateri smetnjak morate odvreči umazano otroško plenico za enkratno uporabo?

Plenica za enkratno uporabo zagotovo ne sodi v smetnjak za embalažo. Marsikdo pomisli, da je prav, da jo odvrže v smetnjak za biološke odpadke, vendar je to napačno. Otroško pleničko le odvrzite med ostale odpadke, se pravi v smetnjak za mešane odpadke.

So plenice za enkratno uporabo dražje od pralnih?

15- do 20-odstotni delež odpadkov predstavljajo plenice

Vse več staršev za previjanje uporablja plenice za enkratno uporabo, katere nato končajo v smetnjaku. Povprašali smo bralce Bibaleze.si, koliko plenic dnevno resnično porabijo. Od 95 jih za enega otroka porabi kar 49, manj kot 5 dnevno pa 23 staršev. Več kot 10 jih porabi devet staršev, skoraj 20 pa le trije. Ostali sodelujoči imajo malčke, ki nosijo spodnje hlačke.

Janko Kramžar, direktor ljubljanske Snage, je opozoril, da so so pozorni prav na plenice kto odpadek. Na smetišču jih boste lahko videli kar 500 let, preden se bodo razgradile. V zadnjih letih so tudi opazili, da je vse več odpadnih plenic, kar je dejansko logično, ker naši starši in prastarši so uporabljali plenice za večkratno uporabo. Si lahko mislite, da plenice predstavljajo kar od 15- do 20-odstotni delež v preostanku odpadkov?!

Zanimivo je dejstvo, da niso problematične le otroške plenice, ampak tudi takšne za odrasle, katere uporabljajo v domovih za starejše občane.

Previjanje

(Foto: Profimedia)

Razmislite o uporabi ekoloških plenic

Proizvajalci plenic že razmišljljajo v smeri, kako ne škoditi okolju, tako iamte na voljo tudi ekološke pelnice, ki se razgrajujejo le nekaj let. Na Novi Zelandiji so naredili celo korak dalje in želijo prepovedati prodajo nerazgradljivih plenic.

Se sprašujete, ali so ekološke plenice prav tako vpojne? Proizvajalci zagotavljajo, da so mehke, da otrok ne dobi izpuščajev, in prav tako učinkovite kot navadne plenice ter imajo visoko zmogljivost vpijanja ter ne reagirajo na vremenske razmere. Prav tako jih hvalijo, da so udobne, brez dišav in klora.

Kakšne plenice uporabljamo pri nas?

Anketa med našimi bralci je pokazala, da jih večina uporablja plenice za enkratno uporabo, le majhen delež je takšnih, ki prisegajo na pralne plenice. Pozvali smo vas tudi, da razmislite o tem, ali bi uporabljali pralne plenice, če bi imeli možnost. Od 208 vas je 153 kar jasno izrazilo svoje stališče, da imate raje plenice za enkratno uporabo. 16 od sodelujočih jih je poskusilo, a so jih zamenjali. 39 pa pere otroka povija v pralne plenice.

Pomislite tudi na okolje in izberite plenice, ki se hitreje razkrajajo. Vedeti morate, da boste 'škodovali' okolju približno dve, dve leti in pol, dokler bo vaš otrok uporabljal plenice. Po raziskavah so le redki otroci, ki se odvadijo od pleničk pred enim ali pri enem letu, veliko pa je takšnih, ki jih še potrebujejo pri treh, treh in pol letih.   

Ali ste vedeli, da bi morali tudi pri uporabi plenic za enkratno uporabo vso blato odvreči v stranišče, namesto da pleničko zgolj zvijete in jo odvržete v kanto za smeti? Človeški izločki ne spadajo ne v kante za smeti niti na smetišča.

Pralne plenice

(Foto: Thinkstock)

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.