Otroci in starši

(Foto: iStockphoto)


Marsikateri novopečeni starši se znajdejo v vrtincu informacij, ki jih črpajo iz priročnikov, s svetovnega spleta, poslušajo nasvete svojih staršev ali prijateljev, ki imajo več otrok. Toda znanja o tem, kaj je pravilna vzgoja in na kaj morajo biti pozorni pri svojem otroku, se marsikdaj razlikujejo.

Katerih je 5 večnih modrosti, ki nikoli ne zastarajo?

Spoštovanje

Doktor Harville Hendrix pravi, da samo starši, ki spoštujejo otroka, lahko pričakujejo, da jim bo ta spoštovanje vračal, saj se teh lastnosti lahko nauči od njih. Spoštujte otrokove sposobnosti, vrline in jih nikoli ne podcenjujte. Upoštevajte njegove pravice, v navalu besa ga ne žalite in mu tudi, ko se vam najbolj mudi v službo, pozorno prisluhnite. Poskušajte upoštevati njegove ideje in želje, seveda, če so uresničljive.

Udarec otroka po obrazu - klofuta

Pogovor ima večjo moč kot klofuta. (Foto: iStockphoto)

Ne tepite!

Včasih ste postavljeni v situacijo, ko ne veste, kako umiriti svojega razgrajača. Ne polivajte ga z mrzlo vodo, odmislite klofuto, raje se z oči v oči pogovorite z otrokom. Razložite mu, kaj je prav in kaj ne, posedite ga na kolena in mu s konkretnimi primeri dopovejte, kakšna so pravila ali prepovedi. Marsikateri starši se tolažijo: ''… saj sem ga samo enkrat po riti udaril … da sem prekinil njegov čustveni izbruh …'' In kaj ste dosegli tisti trenutek? Ničesar, otrok po navadi začne jokati še bolj, ker ste ga s tem prizadeli. Beseda ima veliko večjo moč, pogovor lahko premika gore.

Ne dihajte za ovratnik!

Ste eden izmed tistih, ki želi venomer ustreči svojemu potomcu? Nenehno ga zasipavate z vprašanji, ali je žejen, ali mu je vroče, ali mu prinesete še eno igračo. Ne dihajte mu za ovratnik, pustite mu, da pride sam do vas in reče: ''Potrebujem list papirja, ker bi rad risal.''

Predvsem mame so tiste, ki mislijo, da morajo imeti otroke ves čas na očeh. Če ima vaš sin ali hčerka svojo sobo, vam ni treba ves čas preverjati, kaj počne. Dovolite mu tudi malo zasebnosti, pa čeprav gre samo za igro s figuricami, lutkami, avtomobili ali plišastimi igračami. Otrok potrebuje svobodo, da se lahko s svojimi igračami pogovarja in z njimi uprizori pravo predstavo.

Objem

Otroci potrebujejo objem in tolažbo. (Foto: iStockphoto)

Tolažba

Vsi kdaj pa kdaj potrebujemo tolažbo, še posebej otroci, ki so tako krhka bitja, ki svoja čustva in spoznanja o svetu šele razvijajo. Strokovnjakinja Margot Sunderland pravi: ''Kadar otrok joka dolgo časa in ga nihče ne pride potolažit, to prizadene ključne sisteme v njegovih možganih in telesu. Posledice so nagnjenost k depresiji, anksiozne motnje ter druge telesne in mentalne bolezni v poznejšem življenju.'' Ne glede na to, ali imate fantka ali punčko, solze niso sramotne, pokaže naj, da je prizadet. Objemite in potolažite ga z umirjajočim glasom. Sunderlandova razlaga, da bo otrok razvil občutek zapuščenosti, če bo jokal sam, ko bo potreboval bližino mame ali očeta.

Zdrav način življenja

Bodite dober vzgled svojemu otroku in ne presedite celo popoldne za računalnikom ali ob televiziji. Pojdite ven, skačite po lužah, nabirajte rože, kolesarite, na bližnjem igrišču s prijatelji in njihovimi otroki odigrajte pravo nogometno tekmo, popestrite si dan s sprehodom ob reki … Že zgodaj v življenje otrok vključite športne igre in jim razložite, kako pomembne so, da ostanejo zdravi.

Ne posegajte po hitri in slani hrani, za družinsko malico raje pripravite surovo sadje in zelenjavo. Vključite otroka v pripravo nedeljskega kosila in mu razložite, katere sestavine vsebujejo solata, korenček, špinača, meso, jajca … in zakaj so pomembne za naše življenje.

Ob upoštevanju teh modrosti, ki so se jih naši starši naučili od svojih in sedaj vi od njih, boste svojemu otroku privzgojili pozitivne vrednote, ki so ene izmed poglavitnih za njegov razvoj. Obenem pa boste otroku dali krila, da se razvije v zdravo osebo, ki bo spoštovala druge, znala ceniti svobodo in pokazati čustva.