Samo občutki nosečnice so pomembni!

Mit o tem, da se v času pričakovanja svet vrti le okrog nosečnice, je star in močno zakoreninjen. Znano je, da se vsi pogovori vrtijo le okrog trebuščka, nosečniških težav, počutja. Moški pa nekako ob strani čaka ter svoja občutja tlači v ozadje. Če pa že pride na vrsto, najpogosteje govori o tem, kako se počuti bodoča mamica in ne on sam. Res je, da se telo ženske med nosečnostjo spreminja in to dejstvo najbolj daje vedeti, da bo par dobil otroka, a ravno tako, kot so pomembni občutki mamice, so pomebni tudi občutki bodočega očeta. Partner navadno nosečnici ustreže v vsem, tudi sredi zime zanjo najde jagode, če si jih zaželi.

Nosečnica

(Foto: iStockphoto)

Bodoči očetje z lahkoto govorijo o očetovstvu, a le pozitivne stvari. Veliko težje pa zaupajo svoje strahove. Kako bo nosečnost potekala, kako bo pri porodu, bo zmogel, kako bo kasneje v službi, bo utrujen ... bo sploh dober oče? To so najpogostejše skrbi bodočih očetov, ki si jih le redkokateri upa povedati naglas. Mnogi moški držijo svoje strahove zaradi nosečnosti in očetovstva v sebi, ker ne želijo partnerice obremenjevati z dodatnimi skrbmi. A če si bosta skrbi delila, bo veliko lažje.

Moški naj se zbliža z ostalimi bodočimi očki ali prebere kakšno knjigo, ki govori o strahovih očetovstva. Nikar naj ne drži vseh strahov in vprašanj v sebi. Bodoča mamica pa mu pri tem lahko pomaga tako, da ga spodbuja in sprašuje o njegovih občutkih.

Novorojenčki ne potrebujejo očetov

Eden od mitov tudi trdi, da novorojenček očeta sploh ne potrebuje. Mama ga hrani, neguje in uspava, to pa je tudi vse, kar malo bitje potrebuje. A ta mit zagotovo ne drži. Oče je zelo pomembna oseba v življenju mamice in dojenčka. Partnerica ga potrebuje ob sebi, to jo pomirja in ji daje občutek varnosti. Z otrokom pa se oče lahko zelo zbliža, četudi nima dojk, ki bi ga hranile. Po hranjenju ga zato vzemite k sebi, da bo podrl kupček, uspavajte ga, previjte in ga pestujte.

Moški ne znajo skrbeti za majhne otroke

To je velika laž, ki preprečuje očetom, da bi stkali dobre vezi z otrokom, in ustvarja nepotrebno vznemirjenost mamice, ki misli, da moški niso sposobni skrbeti za novorojenčka. Dr. Spock, pediater in avtor najbolj prodajane knjige o dojenčkih, je v svoji prvi knjigi opozoril, da so moški podrejeni „neumnostim“ okoli otroka. V naslednji izdaji je spremenil mnenje in prav tako ga lahko tudi vi. Sedaj vemo, da je oče lahko otrokov primarni negovalec. Starševstvo je služba, ki se je učijo vsi, tako mame kot očetje. Otrokove potrebe boste razumeli le, če boste čas preživljali z njim.

Moški, ki se posvečajo otroku, ne morejo uspeti v poslovnem svetu

Moški pogosto cenijo svoje delo kot primarni izvor vrednosti in samspoštovanja. Družba pogosto sporoča, da je moški, ki namesto službe in kariere izbere družino, nesposoben v poslovnem svetu. Ampak iz leta v leto se ta mit bolj podira. Vse več moških sprejema starševstvo, ker jim to dviga status.

Usojeno vam je, da boste kot vaš oče

Vaš oče bo imel novo vrednost, ko boste vi postali oče. Čisto normalno je, da se ozrete na svojo zgodovino, pomislite na dobro in slabo ter se odločite, ali boste krenili po stopinjah svojega očeta. A vaš oče ne more biti primarni vzor za vlogo v družini. On je samo primer tega, kakšen oče lahko postanete. Poglejte tudi ostale, ki so skrbeli za vas v otroštvu, vključite tudi učitelje, kolege, prijatelje, strice, brate in ustvarite svojstveno identiteto očeta.

Očetovstvo se prilagaja družbi

Različne kulture očetovstvo opisujejo na različne načine. V nakaterih afriških kulturah je oče skupina ljudi in ne posameznik. Očetovstvo se oblikuje družbeno, kar pomeni, da se prilagaja potrebam individualnih kultur. To je popolnoma isto, kar so počeli naši očetje. Za njih dober oče pomeni osebo, ki zagotovi dom, hrano in izobrazbo. Naši očetje prav gotovo niso preživeli toliko časa z nami, kolikor bi si ga mi hoteli z našimi otroki. A počeli so tisto, za kar so mislili, da je najboljše za nas.

Tudi vi poglejte, kaj je najboljše za vašo družino. Poizkusite gledati na očetovstvo kot na vlogo, v kateri odraščate in raziskujete raznliče možnosti. Lahko izkoristite pozitivne stvari iz zgodovine svoje družine in jih vnesete v svoje metode.