Mama in otrok

(Foto: Stock Exchange )

Premagajte stres

Stres je sestavni del starševstva. A res je tudi, da si ga ponavadi oče in mati delita, pri samohranilcih pa vsega "pokasira" en sam človek. Da bi se stresu uspešno izognili, ga je potrebno najprej prepoznati, šele nato se mu boste tudi lažje izognili.

Pogovor z otrokom

Verjemite, tudi otroku ni lahko, ker nima ob sebi obeh staršev, zato je prav, da se z njim o tem pogovarjate. Dovolite mu, da spregovori o svojih občutjih, če tega ne želi, ga skušajte na drug način spodbuditi, da bi o tem le spregovoril. Morda na sprehodu, med peko peciva ali pa si enostavno privoščita klepet ob vroči čokoladi. Kadar otroci začutijo sproščenost in nevsiljivost, se veliko lažje odpro. Tudi vi mu odkrito zaupajte svoje občutke. S tem, ko bosta drug drugega poslušala, bosta lažje reševala težave.

Očka z dudo

(Foto: iStockphoto)

Imejte ga „pod kontrolo“

V življenje otroka se vključite, kolikor se da. Prav je, da vedno veste, kje se nahaja, s kom se druži in kaj počne - to ne pomeni, da ga imate pod policijskim nadzorom. Da veste, kje je in kaj počne, vam daje le možnost, da ste v vsakem trenutku pripravljeni, da mu ponudite pomoč ali ramo, na kateri se bo zjokal. Občutek, da se vedno lahko zanese na vas, mu bo veliko pomenil.

Delita si delo

Hišna opravila si z otrokom delita. To je najboljši in najlažji način, da ga naučite odgovornosti in delovnih navad. Pomoč pa bo dobrodošla tudi vam, saj veste, da je vse lažje, če si delo delita dva. Nikar ne mislite, da bi morali otroka pomilovati in ga obvarovati pred delom in odgovornostjo samo zato, ker nima ob sebi očeta ali matere.

Razmetana soba

(Foto: iStockphoto)

Previdno z denarjem

Mati samohranilka zagotovo nima nikoli preveč denarja. Zato verjetno že veste, da je z njim treba ravnati previdno in preudarno. Predvsem pazite, da boste otroku kupovali le tisto, kar res potrebuje. Nikar se prepogosto ne pustite prepričati njegovim solzam ob igračah in sladkarijah v trgovini.

Vzemite si čas zase

Čeprav ni časa, ne denarja, si morate vzeti nekaj trenutkov zase. Le tako boste lahko razbremenili glavo, polno težav in skrbi. Dovolj je, če si vsaj dvakrat na teden privoščite uro športa ali sprehod. Tudi klepet s prijateljico ob kavi je veliko boljši, kot da samo čepite doma. Saj veste, vsak otrok ima rad srečno mamico ali srečnega očeta.