dominvrt

'Skupaj ostajava samo zaradi otrok.'

PARTNERSKI ODNOSI
5
09.04.2019, 7:59

''Skupaj ostajava zaradi otrok,'' mi včasih povedo nekateri starši, ko pripovedujejo o svojem hladnem partnerskem odnosu, ki pogosto spominja na eno samo pogorišče. Skoraj nič več ju ne druži in povezuje. O svojih čustvih (z izjemo jeze) sta se že zdavnaj prenehala pogovarjati in njun partnerski odnos vedno bolj spominja na odnos med dvema sostanovalcema, ki si delita življenjske stroške ter otroke.

'Skupaj ostajava samo zaradi otrok.'

Otroci, se zdi, postajajo vezivno tkivo njunega odnosa. Vsi pogovori, ki jih imata, se vrtijo okoli njih. Opažata, da ne najdeta več tem, ki se ne bi nanašale na starševstvo, pa še tam se pogosto prepirata zaradi različnih pogledov na vzgojo. Če sta nekoč drug drugemu nudila varen pristan, čustveno bližino in pomiritev, torej odnos, ki je globoko osmišljal njuni življenji, sedaj to vedno bolj iščeta pri otrocih. Kot bi se vsi razlogi za njuno srečo in življenjski smisel prestavili na otroke. Partnerski odnos je vedno bolj prazen, odnos z otroki pa vedno bolj zasičen, in to nikoli ne more biti dobro.

Zakaj partnerja ostaneta skupaj kljub slabi zvezi?
Preberi še:
Zakaj partnerja ostaneta skupaj kljub slabi zvezi?

Bremena otrok

Si lahko sedaj samo za hip predstavljate breme, ki ga čutijo otroci, kadar starši ostajajo skupaj samo zaradi njih? Koliko krivde, odgovornosti in dolžnosti čuti njihovo majhno telo, ki še ni opremljeno, da bi lahko nosilo bremena, ki jih niti odrasli ne zmorejo rešiti sami? Si predstavljate bolečino, ki jo čuti otrok, kadar mu starši tudi odkrito in obtožujoče povedo, da ostajajo skupaj samo zaradi njih? Teh otrok ni malo.

Otroci se preko odnosa med svojima staršema učijo o sebi, o tem, kaj lahko pričakujejo od partnerskih odnosov, ko bodo enkrat odrasli, pa tudi o tem, kako deluje in se vrti naš svet. Prazen partnerski odnos, kjer zakonca nista pripravljena nič spremeniti, ustvarja družinsko klimo, ki jo otroci zaznavajo s celim svojim telesom. Ne da se jo skriti pred njimi, ker so otroci izredno čuteča bitja. Prazen, čustveno hladen partnerski odnos je gojišče disfunkcionalnih vzorcev in zaradi egocentričnega pogleda na svet, se otrokom zdi, da so za nesrečo staršev krivi sami.

Starši se razidejo, otroci pa postanejo njihovi talci
Preberi še:
Starši se razidejo, otroci pa postanejo njihovi talci

Kako si otrok razloži, kadar starša ostajata skupaj zaradi njega?Poglejmo si 5 razlag:

► Jaz sem kriv za nesrečo ljudi, ki jih imam najraje.

► Nič ni narobe, če si nesrečen celo življenje.

► Če imaš nekoga rad, boš zaradi njega nesrečen.

► Če se nekdo tako žrtvuje zame, mu dolgujem vse.

► Moram izpolniti pričakovanja staršev, saj bom le tako izpolnil svoj dolg.

Otroci se preko odnosa med svojima staršema učijo o sebi, o tem, kaj lahko pričakujejo od partnerskih odnosov, ko bodo enkrat odrasli.
Otroci se preko odnosa med svojima staršema učijo o sebi, o tem, kaj lahko pričakujejo od partnerskih odnosov, ko bodo enkrat odrasli./ FOTO: Thinkstock

Je to resnično nekaj, kar bi želeli starši predati svojim otrokom za popotnico skozi življenje? Močno dvomim.

Toda tega se otroci naučijo. Naučijo se, da morajo skrbeti za svoje starše in njihove čustvene potrebe in če jim to ne uspe, se njihova krivda še poveča. Ko se poveča krivda, se okrepi tudi njihovo prizadevanje, da bi poskrbeli za starše, saj to vedno nosi upanje, da bodo starši lahko nato poskrbeli za njih. Tam, kjer sta starša v konfliktu (ki lahko poteka tudi v popolni tišini), tam ni nikoli prostora za otroka. Otrok je pri tem povsem nezaščiten. Žrtev. Toda žrtveniška vloga je močna in se lahko zakorenini zelo globoko. Ko tak otrok odraste, se lahko še vedno počuti kot žrtev: ne zmore poskrbeti zase, zato ga drugi izkoriščajo, zapleta se v odvisnosti (tudi od odnosov), je prepričan, da je trpljenje izraz prave ljubezni, zato se na tak način dokazuje drugim ljudem. Nezmožen je aktivno prevzeti vajeti življenja v svoje roke, saj je kronično prestrašen, zakrčen od krivde in trpi za globokimi občutki manjvrednosti. In kaj je najtežje pri vsem tem? Porezan ima dostop do svoje kreativnosti, sproščenosti, igre, svobode, zaupanja, da lahko življenje živi po svojih polnih potencialih, ki jih nosi v sebi.

Kdaj potrebujemo pomoč zakonskega terapevta?
Preberi še:
Kdaj potrebujemo pomoč zakonskega terapevta?

Lara in Jani bi se skoraj razšla. A raje sta se odločila za terapevta
Preberi še:
Lara in Jani bi se skoraj razšla. A raje sta se odločila za terapevta

Starši, poglejte globlje vase!

Zato drage starše, ki mi povedo, da ostajajo skupaj zaradi otrok, vedno povabim, da pogledajo globlje vase. Mimo izgovorov, globlje, in bolj iskreno. Mogoče spoznajo, da so od partnerskega odnosa odvisni, ne glede na to, kako slab je lahko, ali pa, da se zaradi financ ne morejo raziti. Mogoče jih je strah osamljenosti ali pa so vajeni določenega ugodja, ki ga tak odnos prinaša. Vedno so tam strahovi, nemoč, bolečino in obup, in potrebno se je soočiti s tem. Toda vedno, kadar gremo globlje vase, je to tudi nov začetek.

Alenka Lanz, zakonska in družinska terapevtka
Preberi še:
Alenka Lanz, zakonska in družinska terapevtka

 

 

 

 

 

Komentarji (5)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

tornadotex
09.04.2019, 19:14:50
+2
Vsak 3 par se že razveže, še pred tem pa se krega in to ob navzočnosti otrok,tudi če se ne,otrok čuti negativno energijo...ko taki otroci zrastejo imajo kopico psihičnih problemov,ki pa jo še povečajo in prenesejo naprej....zato ne govorijo zaman,da se zahodna družba sama razkraja in to od znotraj na vzven. Na drugi strani Vsakodnevno gledam prišleke iz tistih držav,ki jih naša družba ne sprejema prav rada,pa oni ob najman 4 pa do 8 otrok,vsi složni,močni,brez družinskih prepirov,ker je ,,On ,,glavni..in vztrajno prevzemajo naš habitat...
delbond
09.04.2019, 14:22:38
0
Bedno, se ga raje zapijem
roža03
09.04.2019, 11:44:24
+13
To je najslabše kar se lahko zgodi. Tukaj starša absolutno gledata samo nase in ne na otroke.
Koko-dajsa
09.04.2019, 16:39:19
-1
Koliko jih je za zgled. Nič, kapitalizem raja v odnose. Fejka style.
Koko-dajsa
09.04.2019, 16:41:00
-4
op, op-op-op-op, opa fejka style, fejk, fejk-fejk-fejk, opa fejka smile
Sebastiena Abramova bo policija ovadila tudi ...
Roberts o Rossiju: Moral bi sedeti v gugalniku
Fonsi z novimi nalezljivimi ritmi, a ne sam
Tina Gorenjak se poljuba zaradi bolečin sploh ne ...
Umrla ženska, ki je postala obraz nevarnosti ...
Tako se pravilno uživajo ogljikovi hidrati
Znaki, ki namigujejo, da pričakuje dvojčka
Tako izgleda avto za 2,3 milijona evrov
'Ja, kaj te mami nič ne uboga?'
Osemurni delovnik za marsikoga predstavlja zgolj ...
Ta zelišča morate imeti na svojem vrtu ali ...
Triki, ki jih mora pri peki poznati vsak moški