Raziskovalci z Univerze v Ohiu so v svoji raziskavi zajeli starše iz 90. let, da bi videli, če svoje otroke vzgajajo tako, kot so bili sami vzgajani. Raziskava je pokazala, da današnji starši svojim otrokom izkazujejo veliko več ljubezni, šeškanje pa je zamenjalo prebiranje knjig.

Očka z otrokoma

Nova generacija staršev svojim otrokom izkazuje veliko več ljubezni. (Foto: iStockphoto)

Matere se zgledujejo po svojih materah

Raziskovalec Jonathan Vespa je dejal, da so bili presenečeni, ko so ugotovili, da se matere o materinstvu veliko naučijo od svojih mater. Po drugi strani očetje vzgojnih metod svojih staršev ne posnemajo v tolikšni meri.

Raziskava je zajela 1133 odraslih mladih staršev, katerih matere so bile zajete v 15-letni raziskavi, ki se je začela leta 1979. Sedanja raziskava je pokazala ogromne generacijske razlike v vzgajanju.

Največje odstopanje

Raziskava je pokazala, da je do največjega odstopanja pri vzgojnih metodah prišlo prav pri šeškanju: druga generacija staršev namreč šeškanje uporablja veliko bolj zadržano in poredko.

Šeškanje je bilo še enkrat bolj pogosto pri drugi generaciji mater, ki so jih v mladosti po riti dobile najmanj enkrat na teden. Pri materah, ki jih v odraščanju nikoli niso šeškali, se skoraj ni pojavljalo.

Srečna družina

Matere so tiste, ki v družini vzdržujejo red in disciplino. (Foto: iStockphoto)

Očetje manj

Pokazalo se je še, da očetje, ne glede na to, ali so jih v mladosti kaznovali na tak način ali ne, svojih otrok praviloma ne šeškajo. Študija je pokazala, da je očetov, ki so jih v otroštvu šeškali in ki tudi sami to počnejo svojim otrokom, samo 28 odstotkov. Takšnih mater je kar 43 odstotkov.

Vespa pravi, da je šeškanje, ki so ga bili deležni v mladosti, mlade očete očitno odvrnilo od tega, da bi tudi sami enako vzgajali svoje otroke. Dodaja še, da to dokazuje, da so prav matere tiste, ki v družini ohranjajo red in disciplino.

Vsepovsod ljubezen ...

Na splošno je raziskava pokazala, da nova generacija staršev svojim otrokom izkazuje veliko več ljubezni in naklonjenosti.

Kar 60 odstotkov očetov in 73 odstotkov mater druge generacije je dejalo, da svojim otrokom tedensko izkazuje ljubezen in jih redno pohvali, medtem ko je bilo takšnih staršev prve generacije le 40 odstotkov.

Očka bere

Starši svojim otrokom dandanes veliko več berejo. (Foto: Stock Exchange )

… in knjige

Raziskava kaže tudi, da druga generacija staršev svojim otrokom veliko več bere. Odstotek mater, ki svojim otrokom dnevno prebirajo pravljice je namreč trikrat višji, kot je bil pri njihovih starših.

Tudi brez šeškanja lahko obvladate otrokovo trmo!