Spanje

(Foto: Thinkstock)

1. Mamo je strah, kaj vse se lahko zgodi. Strah jo je nenadne dojenčkove smrti, težav z dihanjem, dušenja, ali padca s postelje.

To je povsem normalno, da vas je strah, ampak ne bodite panični. Sindrom nenadne dojenčkove smrti je zelo redek in tveganja za to lahko zmanjšate.

2. Če duda razpade, se dojenček lahko zaduši.

Če vam bo lažje, imejte v mislih, da dnevno na tisoče dojenčkov uporablja dudo in se ne zadušijo. Pomembno je, da kupite preverjene blagovne znamke in kakovostno. Če opazite, da je duda poškodovana, jo zamenjajte.

3. Kaj če se mu v jaslicah ali vrtcu kaj zgodi?!

Vedeti morate, da bo otrok zagotovo kdaj prišel iz vrtca s kakšno prasko, ampak to je povsem normalno. Tam zanj skrbijo profesionalne vzgojiteljice, ki vedo, kako ravnati ob nesrečah.

4. Kaj pa če padem z njim v naročju?!

To lahko preprčite tako, da dom naredite varnim. Ko hodite po stopnicah, pazite, da na njih ni ovir in bodite previdni. Poskrbiet tudi, da vam v stanovanju ne bo drselo. Vedno hodite z otrokom v naročju počasi in previdno.

5. Mogoče me dojenček ne bo maral ...

Nekatere mame se z dojenčkom povežejo že, ko je le-ta v trebuhu, druge ne in za to rabijo več časa. Vse to je povsem normalno in glavni krivec so hormoni. Slej ko prej boste z otrokom kot mama zelo povezani.

6. Bojim se, da bom imela težave z dojenjem.

Ni redko, da imajo ženske na začetku težave z dojenjem. Posvetujte se z babico, zdravnikom ali svetovalkami za dojenje.

7. Strah me je, da ne bom imela vsega pripravljeno, ko pride dojenček.

Pripravite vsaj najnujnejše: posteljico, varnostni sedež, nekaj oblačil in plenice. Vse ostalo so le dodatki, ki jih lahko nabavite tudi, ko pride dojenček na svet.

8. Strah me je poroda, da bo vse v redu z dojenčkom.

Če redno hodite na pregled h ginekologu, potem veste, da je z otročkom vse v redu.

Dojenčkova glava

(Foto: Thinkstock)

9. Ali bom prišla pravočasno v porodnišnico?

Četudi ste zelo daleč od porodnišnice, vedite, da porod traja dlje časa. Posvetujte se z zdravnikom o lažnih in pravih popadkih.  Torbo za porodnišnico imejte že pripravljeno.

10. Strah me je, da ne bom dovolj nežna z njegovo mehko glavo.

Dojenčki so videti kot porcelanaste punčke, ampak so bolj vzdržljivi, kot si predstavljate. Mehki deli na glavi so pravzaprav čvrsti in jih ne morete poškodovati, če se jih samo dotikate, kar pa ne pomeni, da ne rabite biti pozorni in paziti na otrokovo glavico.