Mlada družina

(Foto: iStockphoto)

Na prihod novega člana se je dobro pripraviti

Seveda, če ste se za otroka odločili načrtno. Če se niste, imate na voljo celih devet mesecev. Strokovnjaki pravijo, da je po rojstvu otroka veliko lažje tistim staršem, ki so se na prihod pripravili in ki so imeli že med nosečnostjo realna pričakovanja. Zavedati se je treba, da rojstvo marsikaj spremeni. Še vedno se nekateri starši odločajo za otroka, da bi 'izboljšali' odnos s partnerjem. Temu odkimavajo vsi strokovnjaki in pravijo, da bi morali starši oblikovati čim bolj realno predstavo o tem, kaj jih čaka. Z rojstvom namreč ženska postane mama in moški oče, kar ne pomeni samo novega statusa, pač pa preoblikovanje nalog, večjo odgovornosti in predvsem reorganizacijo časa.

Ni pomembna delitev del, temveč počutje ob tem

Če ste mladi starš ali imate prijatelje, ki so v zadnjem letu postali starši, potem veste, da je največji problem pomanjkanje časa. Z otrokom se na seznam opravil razvrsti mnogo novih nalog, medtem ko se obseg že znanih še enkrat poveča. A vendar težava ni v obremenjenosti, v kolikor se partnerja dogovorita, kdo bo prevzel kakšno delo, ali pa si poiščeta zunanjo pomoč. Težave izvirajo iz tega, kako se partnerja ob vsem tem počutita. Pomanjkanje zasebnosti in redki spolni odnosi niso nič neobičajnega za poporodni čas, težava je v dojemanju tega; zakaj enemu od partnerjev ni toliko do seksa in zakaj nekomu je. Nova vloga zahteva učenje še neznane snovi, ki sega tako na področje navad, dela, interesa, prostega časa kot tudi odnosov. Prav zato se v vseh revijah in knjigah ponavljajo besede, da se morata partnerja pogovarjati: si izpovedovati čustva, izražati mnenja, izkazovati nezadovoljstvo. Dobra komunikacija je osnova vsakega dobrega odnosa, ki se mora v času nosečnosti in prihoda otroka zaradi vseh sprememb še toliko bolj okrepiti. Uravnotežen odnos pa je pogoj za vzgajanje otroka in ohranjanje dobrega vzdušja v novonastali celici, ki se imenuje družina.

Novorojenček

Z otrokom pridejo spremembe

"Prihod otroka v partnerski odnos pomeni velik izziv za starša, saj v njun odnos stopi nekdo, ki je čustveno zelo zahteven, potrebuje veliko pozornosti in je popolnoma odvisen od staršev. Otrok postavi vse na glavo, saj morata starša kar na enkrat prilagoditi urnike, čas za službo, čas zase in drug za drugega in vse se vrti okoli dojenčka ... To obdobje je tudi najbolj fizično naporno obdobje cele družine. Za starša je lahko tudi obdobje, ko v polnosti začutita drug drugega, je lahko vir rasti in tudi odraz njune čustvene zrelosti," pravi Sonja Beznik, specialistka za zakonsko in družinsko terapijo.

Obudite iskrice!

Za starša je zelo pomembno, da ob otroku in vsej pozornosti, ki mu jo posvečata, uspeta biti pozorna tudi na njun odnos in drug na drugega. Ta vključuje komunikacijo, zaupanje, odkritost in obujanje vsega, kar je v prejšnjem razmerju prinašalo metuljčke v želodec. Resda je ob otroku to že zaradi časa večkrat težko, a vendar si je treba vzeti čas. Prav tako se starši premalo zavedajo, da se "otrok lahko najbolje razvija ob starših, ki rastejo skupaj z njim in ob njem razvijajo tudi svojo identiteto," pravi Beznikova. Vzemita si en dan v tednu zase, pojdita na sprehod, večerjo ali v kino, predvsem pa gradita na komunikaciji. Pri prvem otroku nihče ne ve, kaj je najbolje in kako se spopasti z vlogo, ki jo prinese starševstvo. Beznikova pravi, da sta "materinstvo in očetovstvo dve zelo nezamenljivi vlogi in tukaj je odgovornost na obeh, da poskušata čim bolj aktivno stopiti v svojo novo vlogo, da jo sprejmeta in ne prelagata drug na drugega." Prav zato je ena težjih nalog sodelovanje in usklajevanje ne samo na ravni partnerstva, ampak na ravni starševstva. Nasvete je vedno lahko dajati, a vendar na koncu vsi vidimo, da se marsikaj lahko spremeni, če se v tem norem svetu samo malo ustavimo, prisluhnemo in uživamo v vsem, kar nam je dano.

 

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na