Novoletne zaobljube

(Foto: iStockphoto)Izogibajte se besedam "Ne, ne smeš, prepovedujem ti …"

Ko se otroci ne strinjajo z vami ali se začnejo prepirati, poskušajte izbrati prave besede, ki vaših malčkov ne bodo še dodatno spodbudile k tovrstnemu početju. Primer: Namesto da otroku ukažete, da naj se ne jezi na svojega brata, raje recite: "Prosim, bodi bolj prijazen do svojega brata." Prav tako poskušajte nadzirati svoj ton glasu, ki ne sme biti ukazovalen, še vedno pa mora otroku predstavljati avtoriteto.

Službenih težav in obveznosti ne nosite domov

Stres na delovnem mestu vam lahko pokvari še tako dobre družinske odnose, zato skrbi in delovnih obveznosti, če le lahko, ne nosite domov. Postavite si omejitve, ki se jih boste redno držali in ne bodo prizadele vaše vloge na delovnem mestu. Odpovejte se nenehnemu pregledovanju elektronske pošte, ki lahko počaka do začetka vašega delovnika, prav tako čas, ki bi ga sicer preživeli za računalnikom, koristno izkoristite za pogovor, igro ali svojega partnerja.

Mama za računalnikom

(Foto: iStockphoto)

Ločujte, varčujte …

Otroka podučite o tem, kako zelo pomembno je ločevanje odpadkov, ugašanje luči in zapiranje vode. Razložite mu, da s tovrstnimi ukrepi ohranjamo naš planet čist in prijeten za vse ljudi. Primer: Otroka naučite, da med umivanjem zob ne pušča odprte vode, ter mu ponudite plastičen kozarček, v katerega si lahko natoči vodo za izplakovanje. Razložite mu, da lahko na ta način prihranite več litrov vode, ki je ponekod po svetu že primanjkuje.

Posvetite se svojemu partnerju

Ko pridejo otroci, se čas, ki smo ga do zdaj preživljali s partnerjem, hitro razpolovi. In ker se otroci še kako radi zgledujejo po svojih starših, naj vam ne bo nerodno, če bodo ujeli kakšen poljub, dotik ali zapeljiv pogled. S tem jih boste prav tako lažje podučili o ljubezni in jim razložili, zakaj je še kako pomembna sestavina vsakega posameznika. Prav tako si obljubite, da si bosta s partnerjem kljub številnim obveznostim vzela tudi nekaj trenutkov zase. Otroke vsaj enkrat na mesec za nekaj ur zaupajte svojim staršem, sorodnikom, prijateljem, prosti čas pa namenita skupnim hobijem, obisku toplic ali ga preprosto izkoristita v spalnici.

Srečna starša

(Foto: iStockphoto)

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na