Ženska spi

Zelo pomembno je, da se dobro naspite. (Foto: Profimedia)

Pomanjkanje spanja negativno vpliva na počutje, kognitivne sposobnosti, zdravje in celo na videz. Z upadlo kožo brez sijaja in podočnjaki ne boste zasijale, kot si želite. Že manjša količina spanja lahko povzroči občutke tesnobe, depresije in druge težave s čustvi. Zmanjšana je delovna učinkovitost in nimate tiste prave energije, s katero bi lahko polepšale praznike vsem okoli sebe. Vaša družina vas potrebuje spočite, dobre volje in razigrane, le tako bodo prazniki resnično čarobni.

Spanje je za otroke zelo pomembno

Pomanjkanje spanja je škodljivo, tako za odrasle kot otroke. Najmlajši so brez kakovostnega spanca lahko prave tečnobe in zagotovo jim morate privoščiti še več ur sladkih sanj, medtem ko je odraslim dovolj že od 6 do 8 ur.

Otrok z medvedkom

Najmlajši so lahko brez kakovostnega spanca prave tečnobe. (Foto: Profimedia)

Dojenčki potrebujejo približno 15 ur spanja, otroci med 3 in 6 let od 11 do 13, medtem ko naj bi šoloobvezni otroci spali najmanj 10 do 12 ur na noč. Naspani otroci so bolj pridni, dosegajo boljše rezultate, so bolj dojemljivi, hkrati pa spanje pozitivno vpliva tudi na njihov razvoj in rast.

Nasveti za dober spanec cele družine

Zmanjšajte hrup

Ustvarite sproščeno in mirno vzdušje. Spanje je namreč pri pretiranem hrupu porušeno. Poskrbite za dobro izolacijo, v najslabšem primeru pa uporabite čepke. Glasen hrup med 22. in 6.uro zjutraj v naseljenih predelih tudi zakonsko ni dovoljen. Divje sosede prijazno opozorite na to.

Zatemnite prostor

Svetloba sporoča možganom, da je dan, kar pomeni, da boste veliko težje zaspali. Spustite rulete in ne puščajte prižganih luči. Če je vaše otroke strah, jim raje pustite priprta vrata ali najljubšega plišastega prijatelja.

Odstranite vse naprave

Odstranite vse naprave, kot so mobilni telefon, televizija in računalnik, iz spalnice in jih ne uporabljajte pred spanjem, saj oddajajo svetlobo, ki stimulira možgane, zato je kakovost spanca slabša, kot bi bila sicer. Poleg tega vas elektronske naprave lahko hitro zavedejo, da noč preživite med brskanjem po spletu ali gledanjem najljubše serije, medtem ko otroci hitro zamenjajo noč za dan zaradi kakšne videoigrice.

Temperatura, zračnost in vlažnost

Temperatura, zračnost in vlažnost so dejavniki, ki zagotovo vplivajo na kakovosten spanec. Boljše boste spali v hladnejšem prostoru, to pa ne pomeni, da se boste naspali, če vas bo zeblo. Prava temperatura je med 18 in 20 stopinj Celzija. Prostor naj bo tudi zračen, zato približno trikrat na dan prezračite prostor za okoli 15 minut. Pozimi se srečujemo tudi s suhim zrakom, ki lahko otežuje dihanje, zato uporabite vlažilnik ali pa položite mokro brisačo na radiator.

Alpsko med in mleko

Za sladke sanje ...

Poskrbite za spalno rutino

Vedno, če je le mogoče, hodite spat približno ob enaki uri. Tako boste vzpostavili notranjo biološko uro in telo navadili na čas za spanje. Z redno rutino boste mirneje spali, predvsem se ne boste silili ali premetavali. To je izjemno pomembno predvsem za otroke, ki se bodo tako navadili na red.

Do sladkih sanj s kozarcem mleka

Na kavo, zeleni čaj, energijske pijače, čokolado ali obilen obrok pred spanjem pozabite, če se res želite naspati. Lahko pa si privoščite kozarec toplega mleka. Odličen recept je kozarec toplega mleka z medom, ki ga imajo radi tudi otroci, poznale pa so ga že naše babice. Po navadi so ga pripravljale za pomiritev pred spanjem. Toplo mleko spodbuja spanec, z žličko medu pa je še odličnega okusa. Tudi med se uporablja za umiritev telesa in misli. Skupaj z mlekom pa spodbuja možganske celice, da absorbirajo čim več aminokisline z imenom triptofan, ta se spremeni v serotin, ki velja za pomirjevalo in hormon sreče. Najboljše stvari ostanejo večne tudi zaradi vas, vaših otrok, vnukov, in tako se najboljši tradicionalni recepti prenašajo naprej. Topli napitek je odličen za hladne večere, saj prijetno pogreje, medtem ko z dodanim medom tudi zadiši po praznikih in nostalgiji.

Pri Ljubljanskih mlekarnah so sledili tradiciji in liniji Alpskega mleka dodali nov okus: Alpsko med&mleko. Babice so vmešale žlico medu, danes pa lahko Alpsko med&mleko samo pretresete, natočite in pogrejete in že je pred vami tradicionalni napitek, ki pomirja in je odličen za hitro pripravo, še posebej v tem hitrem prazničnem tempu.

Torej najprej poskrbite za kakovostno spanje vas in vaših otrok. Šele potem bodo prazniki resnično lepi. Želimo vam sladke sanje in še slajše praznike.

Sponzorirana vsebina