Raziskovanje je otrokova najpoglavitnejša naloga, na osnovi katere otrok pridobiva izkušnje, ki mu bodo služile kot osnova za vse nadaljnje aktivnosti. Če mu bomo pustili svobodo pri gibanju, bomo s tem pripomogli k razvoju njegove ustvarjalnosti. Vseeno pa mladi starši večkrat ne vedo, kakšen voziček kupiti, na kaj naj bodo pozorni pri izbiri avtosedeža, zakaj vsaka posteljica ni dobra. Da bi predavanje gorenjskih pediatrov in nevrofizioterapevtov obrodilo sadove, vam podajmo nekaj smernic.

Posteljica

Pri nakupu posteljice moramo biti pozorni, da ima ravno dno in da je dovolj velika, da otroku omogoča prosto gibanje. Čeprav otok ponoči spi, se tako kot odrasli v spanju premika. Prav zato fizioterapevti pravijo, da je največja napaka, ki jo delajo starši, ta, da še ponoči omejujejo otrokovo gibanje s tem, da ga oblačijo v žakelj oziroma spalno vrečo. Že res, da je otroku v njej zelo toplo, ker se mu prilega po trupu, vendar mu onemogoča premikanje, zaradi česar se otroci ponoči zbujajo in jokajo. Po navodilih razvojnih fizioterapevtov in nevrofizioterapevtom moramo biti pri nakupu jogija pozorni predvsem na to, da ni premehak ali da se ugreza. Tak jogi dojenčku ne omogoča odrivanja, ki je v tej starosti temeljni otrokov gib.

Oprema - 1

(Foto: iStockphoto)

Igralni centri

Igralni centri predstavljajo danes skoraj nepogrešljiv del otroške ali dnevne sobice. Največja napaka, na katero mnogi starši niso pozorni, je prekomerno število igrač, ki visijo z loka. Fizioterapevti svetujejo, da na lok namestimo samo eno igračo, ki naj visi nad dojenčkovim popkom. Ta položaj je najboljši, saj otrok vidi igračo (ne usmerja pogleda preveč nazaj), spodbuja pa tudi njegove ročice, da sledijo premiku glave. Se je pa treba zavedati, da ni dobro prepogosto odlaganje dojenčka na ravne površine, saj bo postal pasiven. Igralne centre morajo starši umakniti, ko je dojenček že tako velik, da se zna sam obrniti, da se kotali ali puza.

Oprema - 2

(Foto: iStockphoto)

Stolček za hranjenje

V stolček za hranjenje je vedno treba posesti otroka, ki je tako stabilen, da lahko sam sedi. Sedež stola mora biti raven, enako velja za naslon. Marsikateri stolčki drsijo, kar je za otroke, ki so živahni in nenehno v gibanju, zelo nevarno, zato je dobro kupiti nedrsečo podlogo, ki jo daste otroku na sedalo. Najboljši so tisti stolčki, ki so kompaktni, masivni, stabilni in nastavljivi po višini.

Voziček

Voziček sodi na prvo mesto nakupov, ki jih moramo opraviti, ko se nam obeta, da bomo postali starši. Najpomembnejši torej, a največkrat tudi najbolj zgrešen nakup. Še vedno se namreč veliko staršev odloči za nek model vozička, ker je ta moderen in lep na pogled. Vsekakor bomo težko pred seboj porivali nekaj, kar nam ni všeč, vendar pa moramo biti pri nakupu pozorni predvsem na varnost in udobnost, ki je bo deležen nas najmlajši. Razvojni fizioterapevti pravijo, da moramo biti pri nakupu vozička pozorni na naslednje:
– sedežna ploskev mora biti čvrsta in nikakor ne okrogla, saj se v slednjem primeru otrok v medenici ne more dvigniti (tako je oblikovan marsikateri voziček-marela)
– naslonjalo mora biti dvigljivo in se mora dvigniti do kota 90°; pri čemer se moramo zavedati, da otroka nikakor ne smemo posedati, če še ni sposoben sam sedeti;
– privez – otroka je treba, tudi kadar je v vozičku, privezati, pri čemer je pomembno, kakšni so pasovi. Ti morajo iti iz kota sedeža, zato da pritrdijo dojenčkovo medenico. Če otrok sedi v vozičku z ravno podlago in ga pripasamo prek medenice, mu omogočimo 'zdravo' sedenje, hkrati pa v takem položaju lahko med pogledovanjem okoli drži ravnotežje. Vozički, pri katerih gre 'medenični pas' visoko čez trebuh, niso dobri;
– voziček nikakor ne sme biti preširok – če pa je že, potem je treba zlasti majhne dojenčke podložiti z brisačkami ali tetra plenicami;
– izberite 4-kolesni voziček, saj je bistveno bolj stabilen od 3-kolesnika.

Avtosedež

Mnogi starši se ne zavedajo, da je avtosedež namenjen samo prevozu! Zlasti lupinica, ki v prvih mesecih služi kot pripomoček za transport, je v glavah slovenskih mamic preveč zakoreninjena za vsestransko uporabo. Mnoge tako vanjo polagajo otroke za popoldansko spanje ali kar tako.  Pri nakupu avtosedeža moramo biti pozorni na velikost, ki naj bo prilagodljiva otrokovi velikosti. Bolje je, da je otrok bolj v ležečem kot sedečem položaju – če še ne zna dobro držati glave, je to bolj priporočljivo, prav tako je otrokom v tem položaju manjkrat slabo.

Avtosedež

(Foto: iStockphoto)

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na