Pingvin - 2

(Foto: iStockphoto)

Zakaj pingvini?

Pingvini so vodne, neleteče ptice z južne poloble. Njihovo dvorjenje se začne že v marcu in traja do julija, 'plod ljubezni' pa je eno samo jajce (zelo redko dve), ki ga samica zvali med temno antarktično zimo. Skrb za jajce nato prevzame samec – jajce si naloži na nart in ga prekrije s trebušno kožno gubo. Tako lahko celo hodi! Za jajce skrbi celih 40–50 dni; v tem času se ne prehranjuje in živi le na račun telesnih maščob. In kje je v tem času samica? Odpravi se lovit, in ko se sita vrne, pri valjenju zamenja samca.

Znano je, da obstaja kar nekaj živalskih vrst, pri katerih samci enako kot samice skrbijo za mladiče in so pri tem enako uspešni. "Če smo torej podedovali od živalskih prednikov naklonjenost do potomcev, so jo moški podedovali v enaki meri kot ženske," je v svojem delu zapisal psihoterapevt Košiček.

Materinska ljubezen ni prirojena

Zgrešeno naj bi bilo dejstvo, da je ženskam že prirojena materinska ljubezen – da imajo 'materinski instinkt'. Po definiciji naj bi bilo instinktivno vse tisto, kar nezavedno naredi živo bitje (se odzove, kot se v danem trenutku), instinkti pa naj bi bili prirojeni. Psihologi tudi pravijo, da če bi bila materinska ljubezen res prirojena, potem bi jo čutile vse ženske že takoj ob zanositvi – temu nasprotujejo podatki, koliko žensk ne čuti ničesar ob novorojenem otroku oziroma koliko otrok matere zapustijo, jih zanemarjajo, se ne ukvarjajo z njimi. Psihoterapevt pravi, da prav zato ne moremo govoriti ne o maminem in ne očetovskem instinktu.

Oče = mama ali mama = oče

Današnji očetje previjajo, hranijo in se ukvarjajo z otrokom od rojstva dalje enako kot matere, kažejo sodobna raziskovanja. Prav tako niso nič manj spretni v negi dojenčkov in so se sposobni naučiti vsega, česar se morajo naučiti tudi ženske, ko prvič postanejo mame. Nihče se ne rodi vseved, kajne?

Moški praznujejo vsako tretjo junijsko nedeljo

Leta 1972 je ameriški predsednik uzakonil vsako tretjo nedeljo v juniju kot nacionalni praznik, posvečen vsem moškim. Zasluge za to gredo Američanki Sonori Smart Dood, ki je po uveljavitvi materinskega dneva (tega praznujemo od leta 1909) menila, da si svoj dan zaslužijo tudi očetje. Po podatkih statističnega urada Slovenije se praznik očetov vse bolj uveljavlja tudi pri nas, prav tako vse več moških izkoristi pravico do očetovskega dopusta in dopusta za nego in varstvo otrok.

Kaj se zgodi, ko moški postane oče?

Oče

(Foto: iStockphoto)

 

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na