Izguba otroka je hud šok za vso družino

Anja Kovačič, specialistka zakonske in družinske terapije, razlaga, da se včasih zgodi, da nosečnost ne poteka normalno ali da se pri porodu zgodi najhuje. Ne glede, ali je bila otroka smrt pričakovana (če je umrl še nerojen) ali ne (če umre ob ali po porodu), pomeni za žensko in njeno družino hud šok in obenem začetek žalovanja. Starši se soočajo s težko nepredstavljivo bolečino in globokimi občutki jeze, žalosti, krivde in nemoči. Velikokrat se spopadajo z vprašanji, ki nimajo odgovora. "Zakaj se je moralo to zgoditi prav nama?" "Sem jaz kriva za njegovo smrt?" "Bom sploh kdaj prebolela?" "Bom še kdaj srečna?"

Svečka

(Foto: Profimedia)

Razlaga, da gre za zapleten proces, ki zajema priznanje izgube, postopno sprijaznjenje in sprejetje. Včasih se zgodi, da se ženska s težkimi občutki enostavno ne more ali noče soočiti, kar lahko pripelje do depresivnih stanj, različnih fobij in drugih motenj.

Vsi starši radi vidijo, da je njihov otrok srečen in vedno nasmejan, toda včasih pride tudi do situacije, ko morajo pustiti žalosti, da pride na plan. Nič ni narobe, če jokajo, tudi fantje. Kako jih lahko naučimo, da se soočijo z žalostnimi občutji, nam pojasnjuje zakonska in družinska terapevtka Alenka Lanz.

Tako kot pri vseh drugih vrstah izgub je ključnega pomena, da se ženska (tudi njen partner) sooči z vsem, kar se dogaja v njej. Prvi korak je že podpora zdravstvenega osebja in psihologa, ki so ob njej v prvih trenutkih izgube.

V naslednjih fazah (tednih, mesecih, včasih tudi letih) je izjemnega pomena celostna podpora družine in ožje okolice. Soočanje in izražanje občutkov v tem čustveno izredno težkem obdobju je del predelave tragične izkušnje, zato je s strani vseh bližnjih pomembna velika mera senzibilnosti. Vedeti je treba, da samo onadva zares vesta, s čim se soočata in kaj čutita. Zato je treba spoštovati in upoštevati njune želje in potrebe.

Vabljeni v spominski park

Društvo Solzice pomaga žalujočim družinam, da se soočijo z izgubo otroka med nosečnostjo in kmalu po porodu. Pomoč jim ponudijo z zgibanko, ki je na voljo v porodnišnici, pri ginekologu ali kje drugje. Če je potrebno, družini pomagajo tudi pri slovesu od otroka, starše seznanijo s pravicami, jih bodrijo, se z njimi pogovarjajo tako osebno kot prek foruma …

Če ste se tudi vi morali soočiti s takšno izgubo, lepo vabljeni v spominski park. Društvo Solzice tako kot vsako leto ob mednarodnem dnevu umrlih otrok med nosečnostjo ali kmalu po rojstvu 15. 10. 2018 ob 17. uri organizira posebno slovo od malih dušic v spominskih parkih v Ljubljani, Mariboru, Celju, Postojni, Novem mestu, na Ptuju. V zrak boste lahko spustili balon s sporočilom otroku, ki ga nikoli niste zibali v naročju.

Petra Urek je mamica treh čudovitih otrok, ena deklica pa pazi nanjo z nebes. Kruta usoda je Petrino življenje povsem spremenila, plod žalosti in obupa pa so Solzice. Društvo, v katerem Petra s sodelovci pomaga vsem, ki se soočajo z izgubo.