dominvrt

Takrat Slovenka postane mama

NOVICE
1
15.03.2019, 6:43

Za veliko družino se največkrat odločajo Korošice in Dolenjke, zadnje so tudi najbolj zadovoljne z življenjem.

Takrat Slovenka postane mama

Za veliko družino se največkrat odločajo Korošice in Dolenjke, zadnje so tudi najbolj zadovoljne z življenjem.

Tri od štirih Slovenk, starih več kot 15 let, so že matere. Pri 25 letih je mama vsaka peta, pri 29 letih pa vsaka druga, kažejo podatki statističnega urada. Tudi sicer Slovenke čedalje bolj odlašajo z odločitvijo za otroka. Ljubljančanke, Primorke in Kraševke, ki so postale mamice leta 2017, so bile v povprečju stare nad 30 let. Povprečno pri najnižji starosti pa so prvega otroka rodile Dolenjke in Belokranjke, in sicer pri 28,3 leta. Približno enako stare so bile Pomurke, Korošice in Posavke – 28,4 leta, kar je leto manj od povprečja za celotno Slovenijo.

Preberite še: Resnična izpoved bralke: Zanosila sem pri 15 letih

Najmanj otrok na eno žensko so v povprečju rodile ženske v osrednji Sloveniji, na Obali in Krasu (1,40 oziroma 1,41). Na Koroškem, Dolenjskem in v Beli krajini sta bila največja deleža mater, ki so rodile štiri otroke ali več (v vsaki pet odstotkov), medtem ko je bil delež mnogorodk največji na Obali in na Krasu – znašal je dva odstotka. Največ žensk, ki (še) niso rodile, prebiva na Ljubljanskem (skoraj 30 odstotkov); tam je tudi največ starih vsaj 40 let in (še) nimajo otroka (povprečno vsaka deveta).

Rodi se več dečkov

Na začetku 2018 je imela Slovenija 2.066.880 prebivalcev, med njim je bilo 50,3 odstotka žensk. Vsako leto se rodi nekoliko več dečkov kot deklic, po približno 60. letu starosti pa začnejo številčno prevladovati ženske. Deklice, ki so se leta 2017 rodile na Obali in Krasu, lahko pričakujejo najdaljšo življenjsko dobo (84,9 leta) in 2,5 leta daljšo od svojih vrstnic v Podravju, kjer lahko pričakujejo malo več kot 82 let (82,3 leta). Nižjo življenjsko dobo od slovenskega povprečja (83,7 leta) lahko pričakujejo še deklice, rojene v 2017 na vzhodu.

Preberite še: Pričakovala sem punčko, dobila pa fantka!

Pri 25 letih starosti je mama vsaka peta, pri 29 letih pa vsaka druga ženska.
Pri 25 letih starosti je mama vsaka peta, pri 29 letih pa vsaka druga ženska./ FOTO: Dreamstime

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Komentarji (1)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

karina 1
15.03.2019, 9:26:05
+2
Tri od štirih Slovenk, starih več kot 15 let, so že matere. Pri 25 letih je mama vsaka peta.... To je vaš stavek! Dajte ga še enkrat preberite, da se vam ne bo smejala vsa Slovenija. Po vašem so pri 15 3 od štirih že mamice? Potem - pri 25 pa ena od petih? A nimate nobenega lektorja preden greste v objavo?
Minis: Nismo bili davčni dolžnik in nismo imeli ...
Štuhčeva: Vem, zakaj sem se tako odločila, a to ...
Princ Charles in Camilla na zgodovinskem obisku ...
Andreju Škufci ukradli zloglasno 'enko'
Po 12 letih se je zbudil iz kome in povedal, da ...
Odlična ideja za poceni, hitro in nasitno kosilo!
Hrvaška predsednica navdušila z novo frizuro
'Če boš poskušala pobegniti ...'
Ekskluzivno: Tanja Žagar o družinski sreči
Slavni kuhar otrokom sporočil brutalno novico
Triki za edinstven vrt
Največje zmote o maščobah