Mama in hčerka

(Foto: Pixabay)

Najmočnejša povezanost mame s hčerko

Seveda se mame in hčerke vedno ne razumejo najbolje, ampak njihov odnos je nekaj posebnega. To trdijo strokovnjaki, ki so svoja dognanja objavili v časopisu The Journal of Neuroscience. Zveza med mamo in hčerko je močnejša od vseh zvez med starši in otroki.

Pri raziskavi je sodelovalo 35 zdravih družin. S pomočjo magnetne resonance so ugotovili, da hčerke po mami nasledijo depresijo oz. kakršno koli motnjo razpoloženja. Zapisali so, da imajo mame in hčerke zelo podobno anatomijo, predvsem del možganov, ki uravnava čustva. ''Ta asociacija je bila mnogo bolj značajna kot asociacija pri mamah in sinovih, očetih in hčerkah ter očetih in sinovih,'' so pojasnili.

To si lahko razlagamo le tako: mame in hčerke imajo mnogo več, kot lahko kdor koli razume, lahko se povežejo druga z drugo na poseben način.

Kakšen odnos imate s hčerko? Se razumeta kot prijateljici ali se ves čas prepirata?

Mame, ki vidijo hčerko kot prijateljico, pričakujejo od nje, da razmišlja tako, kot da sta istih let, vendar dejansko nista. Težava pri takšnem odnosu je, da lahko zelo hitro pride do zamenjave vlog.

Imejte v mislih, da hčerka potrebuje mamo in očeta, starše, a ne partnerko v zločinu. Vedno vedite, da ste vi mama svojemu otroku in spoštujte svojo vlogo, tudi to, da so leta in leta razlike med vama.

Vaša hčerka vam ves čas nasprotuje in izraža svoje mnenje. Psihologi trdijo, da čeprav mislite, da imate slab odnos s hčerko, je le-ta pravzaprav dober.

Če imate občutek, da vas hčerka ignorira, to ni dobro. To lahko spremenite tako, da ne podcenjujete lastne moči in ne precenjujete hčerkine.

Vedno se odločite skupaj s hčerko in vse funkcionira v redu. Toda vedite, da takšen odnos ni dober. Če želite biti enakovredni hčerki, potem ne morete postavljati omejitev.