Otrok

(Foto: Thinkstock)

Nekateri otroci težko sprejmejo ločenost od staršev in se morajo na to idejo postopoma navaditi. Z njimi se morate več pogovarjati in jih resnično pripraviti na svoj odhod, če veste, da so čustveni.

Če veste, da vas ne bo dlje časa ob njem, je dobro, da se na to navadi postopoma. Otroka za nekaj ur pustite pri prijateljici, sosedi, babici, nato povečajte čas za dan ali dva. Ne pustite ga pri nekom drugem kar naenkrat za dlje časa, pripravite ga na to postopoma in mu popolnoma prisluhnite.

Pomembno je, da vsako ločenost od otroka napoveste vnaprej, da se lahko na to pripravi. Odvisno od otrokove starosti, na primeren način mu razložite, zakaj kam greste, koliko časa vas ne bo. Povejte mu, ali boste lahko komunicirali z njim po telefonu, preko računalnika ali ne. Tudi to mora vedeti, ali vas bo videl preko Skypa ali ne. Spoštujte dogovor z otrokom in dajte mu vedeti, da se boste vrnili, da bo vedno vseeno lahko računal na vas.

Med vašo odsotnostjo je zelo pomembno, kdo pazi na otroka. To mora biti oseba, ki ji vi in otrok zaupata. Otroku mora biti zelo blizu, vedeti mora, kako naj jokajočega malčka pomiri. Osebi, ki bo pri njej, povejte o vseh vaših navadah z otrokom: branje pravljice pred spanjem, gledanje risanke pred odhodom v vrtec, 'cartanje' popoldne … Povejte tudi, kaj ima otrok rad, česa ne mara, kaj so njegove najljubše igre, igrače.

Nikakor ne dajajte lažnih obljub, da se boste vrnili že naslednji dan, če se to ne bo zgodilo. Čeprav bo to začasna tolažba za otroka, mu bo to povzročilo večjo škodo. V vajin odnos z otrokom pa lahko vnesete nezaupanje.

Vselitvena oddaja nove sezone resničnostnega šova Big Brother, v kateri boste spoznali tudi vse letošnje tekmovalce, bo na sporedu že v petek, 26. februarja, natanko ob 20. uri na Kanalu A.